Afvalligen Papandreou richten nieuwe partij op
Louka Katseli Foto: AP
Twee voormalige ministers van de Griekse socialistische PASOK-partij richten een nieuwe partij op, waarmee zij willen deelnemen aan de algemene verkiezingen, die eind april of begin mei worden gehouden. Ook een vijftal parlementariërs sluit zich aan bij de nieuwe partij, die Sociaal Contract gaat heten.

 Voormalig minister van ontwikkelingszaken Louka Katseli werd in februari uit de PASOK-partij, de socialistische partij van oud-premier Papandreou, gezet, omdat zij weigerde in te stemmen met de drastische bezuinigingsmaatregelen die schuldeisers Griekenland oplegden. Zij wordt de leider van de nieuwe partij. Voormalig minister van justitie en binnenlandse zaken Haris Kastanidis krijgt een hoge functie in Sociaal Contract.

Katseli belooft de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten, omdat bezuinigen in tijden van recessie volgens haar gedoemd is te mislukken.

PASOK behaalde in 2009 een klinkende verkiezingsoverwinning, maar uit opiniepeilingen blijkt dat de besluiteloze koers van de partij niet in dank wordt afgenomen door de Griekse bevolking.