Karl Lagerfeld beschuldigd van plagiaat
Links: Chanel - Rechts: Pamela Love Foto: rr
Enkele sieraden uit de wintercollectie van Chanel zouden kopieën zijn van de accessoires die de New Yorkse ontwerpster Pamela Love een jaar eerder uitbracht. Om die reden heeft het Franse modehuis beslist om de armbanden niet te produceren.

Karl Lagerfeld liet zich dit seizoen inspireren door de natuur, kristallen en edelstenen. Dat thema zagen we ook terug in de rijkelijk versierde armbanden. Die werden enthousiast onthaald door het publiek, maar een enkel oog had die armbanden al eens eerder gezien.

Dat oog behoort toe aan Julie Zerbo, oprichter van The Fashion Law. Die website legt zich toe op het minder glamoureuze deel van de modewereld, zoals rechtszaken en overnames, maar schrijft ook over opkomende ontwerpers. Zerbo dacht bij een foto van de armbanden van Chanel in eerste instantie dan ook dat het de ontwerpen van Pamela Love waren.

Toeval

De beschuldiging is ook Chanel ter hore gekomen en hun woordvoerder doet de zaak af als toeval. 'Karl Lagerfeld liet zich inspireren door het thema aarde en kristal. Daarom zijn ook de accessoires, waaronder armbanden, versierd met kristal. Het is toeval. De armbanden in de herfst/wintercollectie 2012-2013 zijn opvallend vergelijkbaar met die van Pamela Love', verklaarde hij in een reactie.

Echter, 'uit respect voor de geuite kritiek en voor het artistieke proces' heeft het modehuis besloten om deze armbanden niet te koop aan te bieden.

Ook wij zijn geneigd om te geloven dat de gelijkenis toevallig is. Love is ook niet meteen een kleine naam: vorig jaar was ze genomineerd voor het CFDA/Vogue Fashion Fund en ze heeft ook al samengewerkt met de Britse keten Topshop. Als Lagerfeld zich door haar ontwerpen had laten inspireren, dan wist hij vast wel dat iemand het vroeg of laat zou opmerken.