Het Brusselse hof van beroep heeft woensdag de 60-jarige Jozef A. uit Leuven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden omdat de man in India drie minderjarige jongetjes had misbruikt.

Bovendien was er in zijn bankkluis pedopornografisch materiaal gevonden. A. was in 1995 al veroordeeld tot 7 jaar cel voor de verkrachting en aanranding van vijf minderjarige jongens uit zijn familie.

In 1999 kwam de man vrij onder voorwaarden en trok naar India. Daar ging hij aan de slag als jeugdtrainer in een opleidingscentrum voor beloftevolle jonge voetballertjes en als medewerker voor de Immanuel Charitable Society (ICS), een opvangtehuis voor dakloze kinderen in het kustplaatsje Bheemunipatnam. Eén van zijn vroegere Belgische slachtoffers kwam hem op het spoor en verwittigde de Indiase media.

Intussen had A., tussen 2006 en 2008, minstens drie jonge voetballertjes misbruikt en had daar ook foto’s en video-opnames van gemaakt. Die foto’s en een videocassette werden in juli 2009 bij toeval teruggevonden in een bankkluis in Leuven. De bankdirecteur verwittigde het Leuvense parket, dat een onderzoek startte en al snel bij de zestiger uitkwam.

De Leuvense correctionele rechtbank veroordeelde de man in oktober 2010 tot 30 maanden cel en dat vonnis is nu in beroep bevestigd. Jozef A. wordt na zijn gevangenisstraf ook 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank, zodat hij vermoedelijk nog langer in de cel zal blijven. Tenslotte mag hij ook gedurende 10 jaar geen contact hebben met minderjarigen.