Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) blijft achter zijn kritiek op de Franse president Nicolas Sarkozy staan. Eerder vergeleek Verhofstadt Sarkozy al met de extreem-rechtse presidentskandidaat Marie Le Pen, tot ontzetting van de partij van Sarkozy.

De verklaringen van de liberale fractieleider in het Europees Parlement waren volgens secretaris-generaal Jean-François Copé van de UMP namelijk  "zeer stuitend".

"Ik was absoluut verontwaardigd over het kleine politieke manoeuvre dat georganiseerd werd door enkele linkse en uiterst linkse Europarlementsleden die de president van de Franse republiek beledigd hebben, met op kop overigens mijnheer Verhofstadt", zo verklaarde Copé tijdens de wekelijkse persbriefing van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire).

In een reactie op de ruchtmakende verklaringen van Sarkozy over een mogelijke Franse exit uit de Schengenzone stelde Verhofstadt zich dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg luidop de vraag wie nu de kandidaat is van extreemrechts bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk: Marine Le Pen of Sarkozy?

Volgens Copé maakte Verhofstadt "een schandalig amalgaam" door Sarkozy te vergelijken met extreemrechts. De secretaris-generaal van de conservatieve partij noemt de verklaringen "zeer stuitend".
 
Verhofstadt blijft in een reactie zijn kritiek verdedigen. Om migratie tegen te gaan is Sarkozy immers bereid om de geldende internationale conventies te negeren, aldus Verhofstadt. De problemen moeten binnen de Schengen-zone worden aangepakt, en niet door elk land afzonderlijk, herhaalt de oud-premier.

Verhofstadt zegt ook verbaasd te zijn dat Copé hem tot  de 'linkse en uiterst linkse Europarlementsleden' rekent. 'Hij moet weten dat ik een liberale oud-premier ben, en voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement'.