Tunnel wordt als veilig beschouwd
Foto: AFP
De tunnel op de A9 nabij de Zwitserse stad Sierre, waar dinsdagavond een Belgische bus verongelukte, kreeg bij een test in 2005 de score 'goed'. Dat is de op een na beste van vijf mogelijke scores, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring woensdag.

Het resultaat wordt bevestigd op de website van EuroTest/TAP, een verband van organisaties in zeventien landen die lid zijn van de internationale automobielorganisatie FIA. De criteria voor de tests van EuroTest 'gaan een stuk verder dan de Europese tunnelrichtlijn van 2004', aldus Touring.

De mobiliteitsorganisatie benadrukt zich niet uit te spreken over de omstandigheden of de aanleiding van het ongeval in kwestie.

De tunnel werd ingehuldigd in november 1999. Elke dag rijden er circa 15.000 voertuigen door de 2,5 kilometer lange tunnel. De wegendienst van het kanton Wallis spreekt van een 'gemiddelde dagelijkse trafiek'.

De tunnel telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. Er zijn wel veiligheidsruimten voorzien. Net op die plaats crashte de bus. Bij het ongeval vielen 28 doden, onder wie 22 leerlingen uit lagere scholen in Heverlee en Lommel.

De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 kilometer per uur. Er werd niet gewerkt. 'De laatste grote schoonmaak vond plaats in de lente van 2011', luidt het bij de wegendienst van het kanton Wallis.