Hulpverlener busramp: 'De kinderen huilden zelfs niet meer'
Foto: Laurent Grabet, Le Matin
Claude Peter, het hoofd van de hulpdiensten van de regio Val d’Anniviers, was als een van de eersten op de plaats van het incident. Twintig minuten na de oproep kwam hij aan. 'Er heerste volledige stilte, de kinderen huilden zelfs niet meer', vertelt hij.

‘We zijn met onze hulpdiensten op heel wat zaken voorbereid’, aldus Peter. ‘Onze hulpverleners en artsen zijn onder meer getraind om ingeschakeld te worden bij grote lawines, waarmee we in het verleden al vaak te maken kregen.’

Toch was de aanblik van het ongeval iets wat hij nooit meer zal vergeten. ‘Ik heb zelf een dochtertje van twaalf jaar. Al die gewonde en overleden kinderen van dezelfde leeftijd zien, heeft me diep geraakt.’

De kinderen die niet gewond waren, hadden bij zijn aankomst de bus al verlaten. ‘Zij die nog gekneld zaten in het voertuig, werden door de brandweer bevrijd.’ Zestien brandweerlieden en twee artsen waren op dat moment al ter plaatse.

‘De kinderen huilden zelfs niet meer. Er heerste volledige stilte, ze waren allemaal in shock. Het was een puinhoop, ook voor de reddingswerkers. Velen onder hen barstten in tranen uit. Ze kregen intussen al de gepaste begeleiding om het gebeuren een plaats te geven', besluit hij.