Het Europees Parlement heeft woensdag formeel een einde gemaakt aan het 24 jaar oude handelsconflict met de Verenigde Staten en Canada over de import van met hormonen behandeld rundsvlees.

 Op het hoogtepunt van conflict kreeg de Europese Unie extra heffingen voor producten als Roquefort-kaas, chocolade en truffels aan de broek gesmeerd. Bilaterale onderhandelingen met de VS en Canada zorgden voor een doorbraak.

Groen-Europarlementslid Bart Staes, die het dossier al meer dan twintig jaar volgt, reageert opgelucht op het einde van het zware conflict. 'Dit bewijst dat je consequent je eigen normen kan toepassen op ingevoerde landbouwproducten', verklaarde hij.

Het handelsgeschil gaat terug tot 1988. De Europese Unie stelde toen een verbod in op de import van rundvlees dat met hormonen is behandeld. De VS en Canada betwistten het verbod voor de Wereldhandelsorganisatie en kregen de toestemming om bijkomende heffingen op te leggen op Europese landbouwproducten. Voor zowel de Amerikaanse als de Canadese markt liepen de strafheffingen op tot bijna 90 miljoen euro (tegen huidige koersen).

In 2009 bereikte de Europese Unie een akkoord met de VS om het uitdijende conflict te stoppen, in 2011 werd ook met Canada een overeenkomst gesloten. Beide akkoorden houden in dat de Amerikaanse sancties geleidelijk aan worden opgeheven, in ruil voor hogere quota voor rundvlees uit de VS en Canada dat niet met hormonen is behandeld.
Met de stemming in het parlement is woensdag groen licht gegeven aan de implementatie van beide akkoorden.