Dag van nationale rouw
Minuut stilte in Vlaams Parlement Foto: rr
Premier Di Rupo kondigt een dag van nationale rouw af. De modaliteiten worden later vastgelegd. In heel het Vlaamse onderwijs wordt vrijdag ook om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Een dag van nationale rouw is uitzonderlijk. De laatste keer dat België in rouw was, was bij het overlijden van koning Boudewijn in 1993. Toen waren er drie dagen van nationale rouw.

Bij de aanslag van 11 september  en bij de tsunam-ramp in Thailand (2004) waren er ook in ons land ceremonies voor de slachtoffers, maar was er geen dag van nationale rouw.

Bij een dag van nationale rouw worden alle vlaggen halfstok gehangen en worden één of meer minuten stilte gehouden.

In de Sint-Pieterskerk in Leuven vindt vanavond, om 20u, een bezinningsmoment plaats. Behalve Mgr. Léonard zal ook Mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in België, voorgaan in de wake.

Overal in Vlaanderen worden acties ondernomen om de solidariteit uit de drukken met de slachtoffers van het zware ongeval met een Belgische bus in Zwitserland. Rouwregisters worden geopend, vlaggen gaan halfstok en mensen nemen een minuut stilte in acht. Een overzicht.

Net voor het vertrek van de wielerwedstrijd Nokere Koerse werd een minuut stilte gehouden. Ook koning Albert en koningin Paola hebben bij hun bezoek aan het Vrij Technisch Instituut in Aalst een minuut stilte in acht genomen. In Gent zal de halfvastenfoor vanavond een minuut stilte houden om 18u. De pastoor zal ondertussen de doodsklokken van de Sint-Pieterskerk luiden. Ook de Jupiler Pro League zal zondag voor elke wedstrijd een minuut stilte in acht nemen.

Op de website van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee staat een rouwregister (www.sintlambertusschool.be) voor wie zijn deelneming wil betuigen met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland.

Ook andere steden en gemeenten hebben al meegedeeld dat ze een rouwregister openen. Dat is onder meer het geval in Brussel, Koksijde, Leuven, Mechelen, Merchtem, Mol, Namen en Waver. Kamer en Senaat openen in het parlement een gemeenschappelijk rouwregister.

Morgenmiddag kan men ook in Aarschot (van waar het busbedrijf afkomstig is) een rouwregister tekenen, in het stadhuis. Daarnaast heeft ook de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) een rouwregister geopend.

Ook op Facebook kan men zijn steun betuigen op het volgende rouwregister: http://www.facebook.com/pages/Sterkte-aan-slachtoffers-en-familie-van-het-busongeval-in-Sierre-CH/310774322322137

In Lommel is een online rouwregister geopend dat beschikbaar is via de website van de stad en via de website van de school (www.schoolkolonie.be). Donderdag vanaf 9 uur komt er ook een rouwregister in het stadhuis dat mensen kunnen ondertekenen tot 21 uur.
Aan de school zal een gedenkteken komen.

Naar aanleiding van het busongeval in Zwitserland lanceren de drie ouderkoepels (VCOV, KOOGO en GO!-ouders) samen een website waarop ouders hun medeleven kunnen betuigen. De website is terug te vinden op www.ouderbetrokkenheid.be.

Heel wat Vlaamse sportlui hebben via de sociale media hun medeleven betuigd.

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement vanmiddag was beginnen met een minuut stilte voor de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft in het halfrond een korte verklaring afgelegd namens de parlementsleden. Viceminister-president Ingrid Lieten sprak er namens de Vlaamse regering. Het wekelijkse vragenuurtje werd geschrapt. Ook het Waals parlement hield een minuut stilte.

Premier Di Rupo heeft zijn bezoek aan Gent, vrijdag, uitgesteld.

In het Oost-Vlaamse Zelzate, de zusterstad van het Zwitserse Sierre waar 28 doden vielen bij een busongeval, hangen de vlaggen woensdag halfstok en leven de burgers mee met de slachtoffers.

Ook Twitter hield een rouwmoment. Vanaf 12 uur kon je medeleven betuigen door vijf minuten lang geen tweets te versturen.

Onder meer op het Atomium is de vlag halfstok gehangen, ‘om solidariteit uit te drukken en medeleven te betuigen met de bevolking en de getroffen families’. Ook alle Noord-Limburgse gemeenten hangen vanaf woensdagmiddag de vlaggen halfstok aan alle openbare gebouwen.

In Leuven heeft de provinciale school De Wijnpers de voorstelling van het nieuwe streekbier afgelast. Dat ging normaal om 15u beginnen, maar door het tragische busongeval met onder andere Leuvense kinderen is besloten om de voorstelling te schrappen uit medeleven met de slachtoffers.

Aan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel heeft het personeel woensdagnamiddag twee tafeltjes geplaatst waar mensen en kinderen bloemen kunnen neerleggen. Er ligt ook een knuffelbeertje tussen de bloemen. De mensen willen zo hun steun betuigen aan de slachtoffers van het dodelijke busongeval in Zwitserland.