Congolese krijgsheer Lubanga schuldig bevonden
Krijgsheer Lubanga Foto: REUTERS
Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Congelese krijgsheer Thomas Lubanga schuldig bevonden aan de rekrutering van kindsoldaten tussen 2002 en 2003. Het gaat om het eerste arrest in het bijna tienjarig bestaan van het Strafhof.

 Lubanga werd aangeklaagd omwille van de rekrutering en het inzetten van kindsoldaten. De krijgsheer gebruikte kinderen vanaf 9 jaar als bodyguards, seksslaven en soldaten.

De beslissing van de drie rechters in Den Haag was unaniem. Het bewijs tegen Lubanga achtten zij bewezen. Er werd nog geen straf uitgesproken. Hij riskeert wel levenslang.

Signaal

 Verschillende mensenrechtenorganisaties juichen de uitspraak toe. De ngo Human Rights Watch vindt de uitspraak een sterk signaal voor de daders van soortgelijke misdaden: ‘Het is een signaal dat straffeloosheid niet bestaat.’

Francesca Boniotti, de algemeen directeur van Advocaten Zonder Grenzen (AdZG), is het daarmee eens. ‘Het is een erkenning van de rechten van de slachtoffers, die ernstig mishandeld werden’, aldus Boniotti.