Een van zwaarste busrampen sinds 2000
Foto: EPA
De busramp in Zwitserland waarbij minstens 28 mensen om het leven zijn gekomen is tevens een van de meest tragische in Europa sinds 2000.

Zware busongevallen lijken onvermijdbaar. Sinds de eeuwwisseling zijn er in Europa al heel wat ongevallen geweest waarbij tientallen doden te betreuren vielen, vooral in Rusland en Turkije.

Op 24 mei 2000 stierven 42 mensen in Bosnië nadat een autocar in een rivier belandde. Het was overigens een heel tragisch jaar. Op 6 juli stierven in Spanje nog eens 28 mensen na een aanrijding met een vrachtwagen. Later op het jaar deden zich in minder dan een maand twee dodelijke ongevallen voor in Turkije. Op 18 september vielen 21 doden bij een ongeluk in de Turkse provincie Kars, in het oosten van het land. Op 14 oktober kwamen nog eens 20 mensen om in een botsing met twee bussen in de provincie Yozgat, een 200-tal kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara.

Brug

In 2001 waren er twee zware ongelukken op het Iberisch schiereiland. Op 14 november lieten 20 mensen het leven in Spanje, maar het zwaarste ongeluk deed zich eerder op het jaar voor in Portugal. Een brug stortte er in op het moment dan een bus erover reed. De zware balans kwam uit op 59 doden. Toevallig kwamen op die dag ook twee Oost-Vlamingen om het leven na een busongeluk in Frankrijk nabij de Franse stad Brive-la-Gaillarde.

Tussen 2002 en 2004 waren er opnieuw in Turkije drie zware ongelukken. In juni 2003 vonden 27 mensen de dood nadat een bus op een muur botste bij de ingang van een tunnel in de provincie Erzincan. Een jaar later, in diezelfde provincie lieten nog eens 26 mensen het leven.

Dichter bij huis overleden 28 Duitse toeristen niet ver van de Franse stad Lyon.

Busbrand

De volgende jaren zouden iets rustiger verlopen, maar in 2008 stierven 20 mensen in Hannover bij een hevige busbrand. In Rusland vielen datzelfde jaar in twee ongevallen 50 doden (twee keer 25 passagiers) bij ongevallen tussen de bussen een vrachwagen.

Het laatste busongeval in het lange rijtje waar het dodental fors opliep was op 21 december 2010, opnieuw in Turkije. 25 mensen, waaronder veel studenten, stierven er bij een aanrijding met een vrachtwagen.

Het tragische ongeval met een Belgische bus waarbij minstens 28 doden te betreuren vielen komt zeker in dit donkere lijstje terecht.