Microscopische smartphonefoto's met één druppel water
Detailopname van een bankbiljet, met een waterdruppel op de cameralens. Foto: ast
Met één welgemikte druppel water op de lens van je smartphonecamera kan je ineens een heel ander soort foto's maken.

Voor iPhones en andere smartphones bestaan tal van opzetstukjes en lenzen om betere foto's te maken. Maar door een waterdruppel zorgvuldig op de lens van je toestel te laten vallen, kan je voor geen geld spectaculaire macrofoto's schieten.

Breng heel voorzichtig één enkele waterdruppel aan op de lens van je smartphone (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een potlood, of het puntje van een natte zakdoek). Probeer vervolgens je smartphone om te draaien zonder dat de druppel verschuift.

Hiermee is het moeilijkste gedeelte al achter de rug. Je legt je smartphone nu best ook ergens stabiel. Om je foto's te laten lukken, mag de druppel niet bewegen. De kleinste beweging zorgt voor onscherpte.

Echt microscopisch zijn de beelden niet, al hangt dat ook af van de dikte van je waterdruppel. Hoe groter en ronder die is, hoe beter de vergroting werkt. De kwaliteit van de afbeeldingen is behoorlijk wisselvallig en deze techniek levert zeker niet de scherpste beelden op - zeker de randen van het beeld zijn behoorlijk wazig -  maar het kost dan ook niets. 

Onze eigen experimenten met een bankbiljet van 20 euro leverden niet de meest verbluffende beelden op (zie het openingsbeeld hierboven), maar Alex Wild paste deze techniek met succes toe voor een blog van het magazine Scientific American. Wild is een wetenschapper die mieren bestudeert en fotografeert.