Wat als je té verantwoordelijk bent?
Foto: Jobat.be
Je verantwoordelijk voelen op het werk is een heel goede eigenschap. “Maar een té groot verantwoordelijkheidsgevoel kan je ziek maken”, vertelt Nell van de Ligt, stress en burn-outexpert.

“Het is heel goed als je verantwoordelijkheid opneemt voor de taken die van je verwacht worden, zodat het werk goed loopt. Maar de kern is dat als je je té verantwoordelijk voelt over de situatie, je beeld vertroebelt en de hele situatie je persoonlijk probleem wordt. Je ziet niet meer dat er grenzen zijn en dat er ook een verantwoordelijkheid is vanuit de organisatie”, aldus Nell van de Ligt.

>
>

Op dat moment is het nodig om afstand te nemen van de situatie. “Dat geeft overzicht en helderheid, en maakt dat je weer realistisch naar de zaken kan kijken. Je moet terug naar de realiteit om goed te kunnen blijven functioneren. Want bij onvoldoende afstand laat je je leiden door emoties, waardoor je beeld vertroebelt en je minder mogelijkheden ziet. Je kijkt vanuit je persoonlijke beleving en niet vanuit het grotere geheel of vanuit de organisatie.”

Afstand nemen is niet altijd makkelijk. Nell van de Ligt: “Soms is het letterlijk en figuurlijk nodig om uit de situatie te stappen om emotioneel afstand te kunnen nemen en reëel te kunnen kijken. Als iets je nauw aan het hart ligt, is het moeilijk om los te komen van je gevoelens. Dan moet je er even helemaal uit.”

>

>

>