Bij het busongeval dinsdagavond in Zwitserland waren 24 leerlingen van het zesde leerjaar en twee volwassen begeleiders van de Sint-Lambertusschool in Heverlee betrokken. De begeleiders, een leerkracht van het zesde leerjaar en een monitrice, zijn allebei overleden, waardoor het moeilijk is om aan voldoende informatie te geraken. Dat zegt Dirk De Gendt, deken van Leuven en hoofd van de inrichtende macht van de school.

'We zijn nog in het ongewisse over het lot van acht kinderen. Van de andere 16 kinderen weten we dat ze nog in leven zijn. Sommigen zijn evenwel zwaar gekwetst en hebben armen of benen gebroken. Meer details weten we niet', aldus De Gendt. 

'De informatie is nog zeer schaars', zegt de woordvoerder van de Leuvense politie. 'Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden.'

De school probeert via Buitenlandse Zaken om meer informatie vast te krijgen, want door het overlijden van de twee volwassen begeleiders verloopt de communicatie met Zwitserland heel moeilijk. Ondertussen heeft een vrij groot aantal van de ouders wel al contact gehad met hun gewonde kinderen.

'Geen woorden voor'

De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld.

'Dit wil je niet meemaken als directie van een school,' zegt een duidelijk geëmotioneerde directeur Marc Carels. 'Hier zijn geen woorden voor.'

Hij was de hele nacht bezig met het verzamelen van informatie en met het treffen van een regeling voor de ouders. 'Via de directie van de openluchtklassen zijn we op de hoogte gebracht dat het een verschrikkelijk ongeval is', reageert hij .

Ouders naar Zwitserland

Burgemeester Louis Tobback is sinds woensdagochtend aanwezig op de school.Ook aartsbisschop Léonard en Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO), zijn er om hun steun te betuigen.

Burgemeester Tobback bekijkt wat de stad eventueel extra kan doen. Er werd in ieder geval een extra bus van De Lijn gecharterd. Deze zal de ouders naar de luchthaven van Melsbroek brengen. Van daaruit zal om 13 uur een vliegtuig naar Zwitserland vertrekken.

De directeur van de Vereniging Openluchtklassen (VOK), Marina Claes, was volgens Van Hecke in Zwitserland aanwezig. Ze heeft met de autoriteiten ter plaatse alles mee gecoördineerd. Voor de ouders van de slachtoffers die van op Melsbroek naar Zwitserland vliegen, is ter plaatse al transport en slaapplaats geregeld.

'Alles staat klaar om hen zo snel mogelijk bij hun kind te brengen', luidde het. 

Achteraan in de bus

Net als de Leuvense burgemeester Louis Tobback, zegt ook de VSKO-topvrouw dat de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland waarschijnlijk vooral uit de school in Lommel kwamen. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan in de bus.

Omgekomen monitrice ging laatste keer mee

De twee begeleiders van de groep, de leerkracht van het zesde leerjaar en een monitrice, zijn allebei overleden. 

De monitrice was een vrijwilligster van rond de zeventig jaar. Ze was bezig aan haar laatste begeleidingstrip. Dat heeft Mieke Van Hecke gezegd.