Aan beide scholen wordt alles op alles gezet om de ouders van de leerlingen en alle andere leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. 'De onzekerheid is vreselijk,' zegt een psycholoog die hulp biedt in Lommel. Volgens verklaringen van de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven hebben de ouders van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel nog steeds geen officiële informatie gekregen over de toestand van hun kinderen die op de bus zaten.

'Op de bus zaten 22 kinderen en twee begeleiders van deze school', bevestigde Vanvelthoven nogmaals. Aan de school staan twee autobussen klaar om de ouders naar Melsbroek te brengen, waar rond 13 uur twee legervliegtuigen zouden opstijgen naar Zwitserland. Wellicht zal de burgemeester de ouders vergezellen.

Veel ouders zijn nog onzeker. Is mijn kind gewond of is het overleden? Die onzekerheid is vreselijk om dragen. Daarom zijn zowel aan de schoolpoorten van de betrokken scholen psychologen aanwezig. 

Ook in de vliegtuigen die straks met de ouders naar Zwitserland vertrekken, zullen psychologen hulp bieden.

'Men wil de ouders in Zwitserland persoonlijk de mededeling doen. Per kind gaan twee ouders mee naar Zwitserland. Alle mensen hier zijn enorm aangeslagen. Het is een ongelooflijke klap, ook voor de leerkrachten, want er zaten twee volwassen begeleiders op die bus. Het gaat om kinderen, die hun hele toekomst voor zich hebben. Voor de ouders stort hun wereld in elkaar. De leerkrachten proberen mekaar te ondersteunen. Dit wil niemand meemaken. In Zwitserland zal aan enkele ouders een zeer tragische boodschap overgemaakt worden', aldus burgemeester Vanvelthoven.

De leerkrachten van de andere stedelijke basisschool in Lommel, in de wijk Kattenbos, zijn ook ingeschakeld om voor de nodige opvang te zorgen voor hun collega’s en de ouders in ’t Stekske.

Alle ouders van de 22 kinderen die meegegaan zijn op skivakantie, zijn gecontacteerd kunnen worden en zijn op de school in Lommel aanwezig. Normaal werden die ouders woensdag om 9 uur aan de school verwacht om hun kinderen op te wachten, die vanuit Zwitserland toekwamen. Het noodlot besliste er anders over.

Heverlee: 'Over acht kinderen nog in het ongewisse'

Ook in Heverlee wordt alles op alles gezet om ouders en leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. Burgemeester Tobback trok eveneens naar de sSint-Lambertusschool om iedereen een hart onder de riem te steken. Van deze school zouden 26 mensen op de noodlottige bus hebben gezeten, 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice.

De leerkracht en de monitrice zijn volgens de zwaar geëmotioneerde Leuvense deken Dirk De Gendt overleden. 'We zijn nog in het ongewisse over het lot van acht kinderen. Van de andere 16 kinderen weten we dat ze nog in leven zijn. Sommigen zijn evenwel zwaar gekwetst en hebben armen of benen gebroken. Meer details weten we niet', aldus De Gendt.

Politiecommissaris Vranckx vertelde aan het VRT-journaal dat een team psychologen van het ziekenhuis Gasthuisberg aanwezig is. 'De belangrijkste taak van iedereen is nu het opvangen van de kinderen en de ouders.'

'Het is nu afwachten op informatie van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken', aldus de politiecommissaris.

In Melsbroek kon het VRT-journaal spreken met een tante van één van de leerlingen uit Heverlee die mee was op de vakantie. 'Het enige wat wij gehoord hebben, is dat hij niet op de bus zat. Wij kwamen naar hier om mijn zus en schoonbroer hier op te vangen alvorens ze naar Zwitserland vertrekken. Ook zij weten nog zo goed als niks. We hoorden wel dat een kameraad van hem twee gebroken benen heeft en dat zijn meester overleden is, maar of dat waar is of niet weten we niet', aldus de vrouw. 

Er is ook gevraagd aan de pers om afstand te bewaren en de ouders met rust te laten.