In de autocar die dinsdagavond verongelukte in het Zwitserse Sierre zaten 22 leerlingen van het zesde leerjaar en twee begeleiders van de stedelijke basisschool 't Stekske uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. De twee begeleiders zijn overleden, over het lot van 17 leerlingen is nog niets geweten. Vijf kinderen hebben contact gehad met hun ouders en zijn ongedeerd.

Vijf kinderen hebben vanuit Zwitserland aan hun ouders laten weten dat ze nog in leven zijn. Over de toestand van de twintig andere leerlingen is nog niets geweten. De identificatie is nog volop bezig in Zwitserland.

Intussen is bevestigd dat twee begeleiders van de stedelijke basisschool zijn omgekomen. Het gaat om een leraar en een administratief medewerker.

Ouders naar Zwitserland

De autocar zou normaal om 9 uur zijn toegekomen aan de schoolpoort. In plaats daarvan kregen de toegekomen ouders het verschrikkelijke nieuws te horen, waarna ze mekaar huilend in de armen vielen.

Een bus heeft de ouders van de leerlingen die op de autocar zaten naar Melsbroek gebracht, waar twee legervliegtuigen klaarstaan om hen naar Zwitserland te brengen.

'Burgemeester Peter Vanvelthoven is ook mee naar Melsbroek vertrokken. Onze stad is zeer erg getroffen', meldden de Lommelse brandweercommandant Jan Jorissen en eerste schepen Kris Verduyckt (sp.a) tijdens een persmededeling.

Opvang voor familie

Grootouders en de rest van de familie worden op de school opgevangen door mensen van slachtofferhulp, de politie en de gemeente. Ook crisispsycholoog Erik De Soir is aanwezig in de school aan de Luikersteenweg in Lommel-Kolonie.

9 Nederlanders

De school ligt dicht bij de Nederlandse grens, waardoor er ook negen leerlingen met de Nederlandse nationaliteit aan boord waren. Acht van die negen kinderen wonen in België, een kind woont in Nederland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd.

Het is momenteel nog onduidelijk hoe de negen Nederlandse slachtoffers eraan toe zijn. De Nederlandse ambassade in Brussel heeft ondertussen al contact gehad met de school.