REACTIES. 'Heel trieste dag voor België'
Premier Elio Di Rupo tijdens de persconferentie na afloop van het kernkabinet. Foto: BELGA
Premier Di Rupo spreekt na het ongeval met een Belgische bus in Zwitserland van 'een heel trieste dag voor heel België'. Hij is samen met Kris Peeters, Steven Vanackere en Pieter De Crem naar Zwitserland. Minister van Onderwijs Pascal Smet neemt maatregelen om de getroffen scholen te ondersteunen.

'Dit is een heel trieste dag voor heel België', reageert premier Elio Di Rupo op het tragische busongeval in Zwitserland, dat het leven kostte aan 28 Belgen, onder wie 22 kinderen. De eerste minister gaat woensdag nog zelf naar Zwitserland.

De premier heeft 'met ontzetting kennisgenomen van het verschrikkelijke ongeluk dat zich in Zwitserland heeft voorgedaan', laat zijn kabinet woensdag weten. 'Zijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden.'

'De regering zet momenteel alles op alles om de familieleden van de betrokken slachtoffers zo goed mogelijk te informeren, in alle waardigheid. De regering treft ook alle voorbereidingen om hen ter plaatse te brengen en te begeleiden', aldus de eerste minister.

'Woorden schieten te kort voor dit verschrikkelijk ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden. Ook aan de betrokken scholen wens ik mijn steun uit te drukken. Intussen hoop ik dat de gewonde slachtoffers de beste zorgen krijgen toegediend', zegt Kris Peeters in een korte mededeling.

Eerder reageerde ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op het ongeval. Hij noemde het ongeval 'onbegrijpelijk'.

'Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de families', zegt minister Didier Reynders. Hij wijst op de zware onzekerheid bij de ouders, die nog niets weten over het lot van hun kinderen. De Zwitserse autoriteiten zijn immers nog bezig met de identificatie van de slachtoffers.

'Dit ongeluk is verschrikkelijk', reageert MR-voorzitter Charles Michel. 'Ik voel mee met alle families die zich verheugden op de terugkomst van hun kind. Als vader gaan mijn eerste gedachten naar de ouders en de naasten van de kinderen van wie het leven zo bruut is geëindigd. Vanmorgen is het hele land in rouw.'

'Het hele Vlaamse onderwijsveld leeft mee', stelt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet in een mededeling. De minister vraagt aan de Centra voor Leerlingenbegeleiding van de getroffen scholen om psychologische begeleiding te voorzien voor de andere kinderen van de school.

Woensdagmorgen werden binnen de onderwijsadministratie alvast maatregelen genomen om de getroffen scholen op alle mogelijke manieren te ondersteunen.  

Smet is ervan overtuigd 'dat we in Vlaanderen een sterk maatschappelijk weefsel hebben rond onze scholen' en roept alle betrokkenen op om de slachtoffers en hun omgeving van daaruit zoveel mogelijk steun te bieden.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert geschokt op het ongeval. 'Als vader van 4 jonge kinderen, ben ik diep getroffen door dit tragische nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers – buschauffeurs, leraren en kinderen - en alle getroffen familieleden. Namens alle leden en mandatarissen van de N-VA betuig ik mijn diepste medeleven en steun', klinkt het.

'Dit ongeval laat niemand onberoerd binnen onze partij. Bij zoveel onmacht wordt politiek bedrijven even totaal irrelevant. Onze nationale mandatarissen zullen zich vandaag en de dagen die volgen op een nederige en serene manier van hun taak kwijten', besluit De Wever.

Vlaams Parlement brengt eerbetoon

Het Vlaams parlement heeft woensdag een eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van het busongeval in Zwitersland. Parlementsvoorzitter Jan Peumans sprak van een 'nooit geziene ramp'.

Viceminister-president Ingrid Lieten bracht een boodschap namens de Vlaamse regering: 'De wonden die vandaag zijn geslagen, zullen nooit helemaal verdwijnen. Maar de blijvende solidariteit van alle burgers van dit land, kan hopelijk een steun betekenen'.

Door het busongeval in Zwitserland schrapte het Vlaams Parlement woensdag een groot deel van zijn werkzaamheden.

Vicepremiers geschokt

De federale vicepremiers reageerden woensdagmiddag bij hun aankomst aan de Wetstraat 16 voor een kernkabinet geschokt op het ongeval. De aandacht van de regering gaat in de eerste plaats uit naar de begeleiding van de families en het wegwerken van de onzekerheid bij de ouders.

Pas later zullen er lessen getrokken worden over de manier waarop de zaak werd behandeld, zo luidde de reactie op vragen over de kritiek van de Leuvense burgemeester op de manke communicatie van Buitenlandse Zaken.

"Een kind verliezen is het ergste wat een ouder kan overkomen", zei Johan Vande Lanotte. "Het is zo onbegrijpelijk dat de wereld stil staat", aldus Steven Vanackere. Vincent Van Quickenborne bood zijn medeleven aan de ouders, de families en de scholengemeenschappen aan. Voor Joëlle Milquet gaat het om de grootste tragedie die ze in haar politieke leven heeft meegemaakt.

Voor de topministers komt het er nu op aan om de ouders zo goed mogelijk te begeleiden en hun onzekerheid weg te werken.

Geen van de vicepremiers wilde reageren op de kritiek van Leuvens burgemeester Louis Tobback dat de Leuvense politie pas om 5.30 uur werd ingelicht door Buitenlandse Zaken. De voorrang gaat nu naar de ouders, lessen kunnen later getrokken worden, klonk het. Van Quickenborne wees erop dat heel wat ouders reeds voor middernacht waren ingelicht.