Santorum wint voorverkiezingen Alabama en Mississipi
Rick Santorum Foto: REUTERS
De conservatieve Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum heeft dinsdag de Republikeinse primaries gewonnen in de zuidelijke Amerikaanse staten Alabama en Mississippi. Dat blijkt uit bijna volledige resultaten in Amerikaanse media. Santorum deelt daarmee een stevige tik uit aan Mitt Romney en een mokerslag aan Newt Gingrich.

Televisiezender CNN kent Santorum 35 procent van de stemmen toe in Alabama. Newt Gingrich en Romney behalen er elk 29 procent. In buurstaat Mississippi wint Santorum met 33 procent van de stemmen nipt het pleit van Gingrich (31%). Romney behaalt er 30 procent.

Met de twee zeges dient Santorum zijn uitdager Mitt Romney een zware slag toe. Romney hoopte zijn status van favoriet te bestendigen in Alabama en Mississippi. 'We hebben het opnieuw gedaan', zei Santorum voor zijn aanhangers in Lafayette, Louisiana.

Santorum haalt zo zijn achtste en negende staat binnen sinds de start van de voorverkiezingen op 3 januari. Romney behaalde al de zege in 17 van de 26 staten of buitenlandse territoria. Gingrich won het pleit in twee staten.

Tik

Behalve een stevige tik voor Mitt Romney betekent de dubbele winst van Santorum vooral een mokerslag voor Newt Gingrich. Voor Gingrich waren Alabama en Mississipi de staten van de laatste kans. Gingrich kwam fel opzetten in Mississipi, maar moest ook daar de duimen leggen voor die andere conservatieve kandidaat.

Gingrich ligt evenwel nog niet volledig uit de race. De conservatieve katholiek wil verder blijven vechten tot aan de nationale conventie in Florida waar we nog precies 165 dagen van verwijderd zijn. Dat zou betekenen dat de slijtageslag tussen de republikeinen overbiddelijk voortgaat, wat in de kaart speelt van de huidige president Barack Obama.

Campagnemedewerker

Santorum is zich bewust van de gevaren van de uitputtingsstrijd en riep daarom, luider dan ooit tevoren, Gingrich op om uit de race te stappen. 'Nu is het het moment voor de conservatieven om aan één kar te trekken. Het is het moment om ons ervan te verzekeren dat de beste kans hebben om deze verkiezing te winnen', zei Santorum.

'Het enige wat Gingrich nog meer kan doen voor Romney is een betaalde campagnemedewerker te worden van hem', klonk het uit conservatieve hoek. 'Hij moest het al enige tijd opgegeven hebben.'

Hawai en Samoa

Dinsdag zijn er ook caucussen in Hawai en het overzeese gebied Amerikaans Samoa. Romney heeft de 9 afgevaardigden van Samoa achter zich geschaard