Alle gewonden van het ongeval met de Belgische bus in het Zwitserse Sierre zijn woensdagavond geïdentificeerd. Zeven gewonden zijn afkomstig van basisschool 't Stekske in Lommel, 17 komen van uit de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Dat meldt de woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Jan Eyckmans.

Bij de Lommelse basisschool is er dus sprake van zeven gewonden, onder wie twee zwaargewonden, en 17 dodelijke slachtoffers (twee volwassenen en vijftien kinderen). De school uit Heverlee betreurt 17 gewonden, onder wie twee zwaargewonden, en negen dodelijke slachtoffers (twee volwassenen en zeven kinderen). Ook de twee buschauffeurs kwamen om het leven.

De gewonden zijn verspreid over vier verschillende ziekenhuizen. Drie zwaargewonden zijn opgenomen in Lausanne, het vierde zwaargewonde slachtoffer wordt verzorgd in Bern. Veertien gewonden zijn opgenomen in Sion: zij hebben voornamelijk, zware en minder zware, breuken opgelopen. Hun toestand is stabiel. In Viège zijn nog zes kinderen opgenomen, aldus Eyckmans.

28 doden

Het ongeval, dat dinsdagavond rond 21.15 uur gebeurde, kostte aan 22 kinderen en 6 volwassenen het leven. De bus, met vooral leerlingen van het zesde leerjaar, was op de terugweg van een skivakantie in le Val d' Anniviers.

De familieleden van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland zijn vanuit de militaire luchthaven in Melsbroek vertrokken naar Zwitserland. Van daaruit werden de ouders overgebracht naar de plaats van de ramp.

Tien Nederlandse kinderen, één met de Duitse en één met de Poolse nationaliteit

De school in Lommel ligt dicht bij de Nederlandse grens. Aan boord van de bus waren ook tien leerlingen met de Nederlandse nationaliteit. Negen kinderen zaten op een basisschool in Lommel. Het andere Nederlandse kind op een school in Heverlee. Acht van hen wonen in Lommel zelf, twee wonen juist over de grens.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdagavond dat bij het busongeval zeven Nederlandse kinderen omkwamen. Daarnaast raakten drie Nederlandse kinderen gewond.

Verder is er nog één leerling bij het ongeval betrokken met de Duitse nationaliteit. Eén kind heeft de Poolse nationaliteit.

Tobback: 'Ouders rust gunnen'

In Heverlee werd in de loop van de dag echt alles op alles gezet om ouders en leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. Burgemeester Tobback trok eveneens naar de Sint-Lambertusschool om iedereen een hart onder de riem te steken.

De buitenlandse pers, die de oproep om de betrokken ouders de nodige rust te gunnen met de voeten trad, werd door de Leuvense burgemeester zwaar door de mangel gehaald.

Tobback gaf ook aan dat de kinderen van de Leuvense school vooral achteraan op de bus zaten en dat in de Lommelse school de tragedie waarschijnlijk nog groter was.

Lommel: verslagenheid groot

In de autocar die dinsdagavond verongelukte in het Zwitserse Sierre zaten 22 leerlingen van het zesde leerjaar en twee begeleiders van de stedelijke basisschool 't Stekske uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. Het merendeel van de leerlingen van de Lommelse school zat in het voorste deel van de bus. De dodentol weegt hier dan ook het zwaarste door.

'We krijgen veel steunbetuigingen en vragen van de Lommelse gemeenschap. We zijn bezig met de voorbereidingen voor een rouwregister, maar dat zal pas geopend worden als de identiteit van de kinderen bekend is. Ook zal aan de school een gedenkteken komen', aldus de Lommelse eerste schepen Kris Verduyckt.

Andere betrokkenen wensen niet te reageren. De directrice van de school is te aangeslagen om een reactie te geven voor de camera's.

Ook in de Zwitserse gemeente Saint Luc, waar de slachtoffers van het dodelijke busongeval verbleven hebben, wordt een rouwregister geopend. Het lokale bestuur heeft zijn medeleven kenbaar gemaakt en zegt bijzonder aangeslagen te zijn door het drama.

Het skigebied werkt al dertig jaar samen met de Belgische organisatie Intersoc, die de reis organiseerde.

Rode Kruis-vrijwilligers verleenden bijstand in vier scholen

Vrijwilligers van de dienst Dringende Sociale Interventie (DSI) van Rode Kruis-Vlaanderen hebben woensdag in vier scholen psychosociale bijstand verleend naar aanleiding van het busongeval. 

Rond 4 uur woensdagmorgen werd de organisatie op de hoogte gebracht van het dodelijke ongeval. 'Onmiddellijk trad het crisisplan in werking', zegt Rode Kruis-Vlaanderen. 'Nog voor de ouders aankwamen op de scholen, waren al mensen van DSI aanwezig om psychosociale ondersteuning te bieden.'

In de scholen van Lommel en Heverlee, waarvan de slachtoffers afkomstig zijn, waren telkens twee Rode Kruis-vrijwiligers aanwezig. Er trokken ook vrijwilligers naar scholen Beersel en Haasrode, omdat twee andere bussen leerlingen uit die scholen naar huis brachten.

Die bussen waren niet betrokken bij het ongeval en de inzittenden kwamen woensdag ongedeerd aan in België. De kinderen uit die bussen zagen het ongeval niet gebeuren, zo werd eerder vernomen bij de Vereniging Openluchtklassen (VOK). Er werd wel om bijstand gevraagd om de kinderen en hun ouders op te vangen indien nodig.

Twee vrijwilligers zijn ook met de ouders van de slachtoffers mee naar Zwitserland. Ze zullen vermoedelijk twee tot drie dagen ter plaatse blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in