Sabam: 'Gaat om een misverstand'
Foto: John Moussiaux
Sabam ontkent dat ze 250 euro geïnd heeft voor een voorleesuurtje in de bibliotheek van Dilbeek. Volgens de auteursrechtenmaatschappij gaat het om een misverstand.

Sabam int wel degelijk auteursrechten voor publieke lezingen van literaire werken, maar dan alleen onder voorwaarden, en voor een bedrag van ongeveer 15 euro per publieke lezing. Dat laat de auteursrechtenmaatschappij weten in een mededeling.

Eerder op de dag raakte bekend dat bibliotheken nu ook geld zullen moeten betalen aan Sabam als ze een voorleesuurtje organiseren. Het nieuws werd door de krant De Morgen gebracht, die een verantwoordelijke van de bibliotheek van Dilbeek citeerde.

'Het is niet juist dat Sabam 250 euro geïnd zou hebben voor een voorleesuurtje in een bibliotheek in Vlaams-Brabant', stelt de auteursrechtenmaatschappij. 'De bibliotheek in kwestie betaalt effectief 239 euro per jaar aan Sabam, weliswaar voor het gebruik van muziek in haar gebouw.'

'Wel factuur voor voorlezen van beschermd werk'

Volgens Sabam gaat het dus om een misverstand. 'Na de programmering van een publieke lezing ongeveer twee weken geleden, nam een afgevaardigde van Sabam contact op met de verantwoordelijke van de bibliotheek en adviseerde om zich vooraf te informeren over de aard van het voorgelezen werk, al dan niet beschermd.'

Voor het voorleesuurtje in Dilbeek werd dus geen factuur opgestuurd, bevestigde ook Sabam-directeur-generaal Christophe De Preter aan Radio 1.

De maatschappij zegt wel degelijk auteursrechten te innen voor publieke lezingen van literaire werken. Dat gebeurt echter onder voorwaarden: het werk moet beschermd zijn, en mag niet tot het publieke domein behoren (minder dan 70 jaar na het overlijden van de auteur).

Bovendien moet de auteur het beheer van zijn rechten aan Sabam hebben toevertrouwd. Als de maatschappij auteursrechten moet innen, bedraagt het tarief voor een publieke lezing zo'n 15 euro, luidt het.

'Wij weten dat onze opdracht soms moeilijk te begrijpen is'

'Bibliotheken moeten op voorhand toestemming vragen voor het voorlezen van een beschermd werk, en kunnen bij ons - via de telefoon of via de website - controleren of dat werk beschermd is', aldus De Preter.

De Preter wilde ook de mythe de wereld uit helpen dat Sabam ook int voor auteurs die zich niet bij de maatschappij hebben aangesloten. Auteursvereniging VAV kwam daar eerder op de dag mee aandraven. 'Zij moeten dat misbegrepen hebben, wij innen natuurlijk niet voor niet-leden', luidt het.

Dat de storm van kritiek er komt omdat het om een voorleesuurtje voor kinderen gaat, begrijpt hij, 'maar wij mogen geen verschil maken tussen voorlezen voor volwassen of voor kinderen'.

'Ik weet dat onze opdracht soms moeilijk te begrijpen is, maar als een beschermd werk in het openbaar wordt gebruikt, dan moeten wij auteursrechten innen', besloot De Preter.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig