Schauvliege: 'Zoveelste bewijs van gebrek aan overleg'
Foto: ivh
'Wat nu weer gebeurt, is het zoveelste bewijs van gebrek aan goede communicatie, overleg en openheid'. Dat zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in een reactie op de commotie die is ontstaan rond de vraag van Sabam om bibliotheken te laten betalen voor voorleesuurtjes.

Volgens Schauvliege is er nood aan duidelijkheid en ligt de bal in het kamp van federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

Verschillende bibliotheken zouden al een telefoontje hebben gekregen van de auteursrechtenvereniging met de vraag om auteursrechten te betalen voor de voorleesuurtjes die ze organiseren.

Er kwamen meteen kritische reacties uit politieke hoek, onder meer van Open VLD en SP.A. De Vlaamse socialisten vinden dat Sabam de Vlaamse inspanningen rond leesbevordering dwarsboomt.

Ook cultuurminister Schauvliege wijst op het belang van voorlezen. 'Kinderen via voorleesuurtjes, ook nu in de Jeugdboekenweek, aan het lezen krijgen, is een treffende en aangename manier om aan leesbevordering te doen', aldus Schauvliege.

'Communicatie van sommige beheersvennootschappen loopt vaak fout'

Anderzijds hebben auteurs en kunstenaars volgens haar wel recht op 'een correcte en eerlijke vergoeding'. Maar de communicatie van sommige beheersvennootschappen, zoals Sabam, verloopt nog te vaak 'fout', meent Schauvliege.

Schauvliege pleit daarom voor een 'werkbare en transparante regelgeving'. Er is volgens haar nood aan duidelijkheid voor verenigingen, vrijwilligers, scholen, bibliotheken, enzovoort.

Maar de beheersvennootschappen zijn een bevoegdheid van federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte. 'Ik dring al langer aan op transparantie en eenduidigheid. Zowel naar de gebruikers als naar de rechthebbenden, de makers. Ik heb dit ook al op federaal niveau aangekaart, voorlopig zonder dat daar veel beweegt', besluit de CD&V-minister.
 

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig