Eén op vijf vreemdelingen die het land binnenkomt als minderjarige is in werkelijkheid meerderjarig. Dat blijkt uit medische leeftijdtests die de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) laat uitvoeren.

Vorig jaar kreeg de Dienst Voogdij 3.258 personen over de vloer die zich als niet-begeleide minderjarige voorstelden. Iets meer dan 700 onder hen - 705 om exact te zijn - bleken echter meerderjarig te zijn, antwoordde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) dinsdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op een vraag van N-VA'ster Sarah Smeyers.

De leeftijdstesten worden uitgevoerd in een erkend ziekenhuis. De leeftijd wordt bepaald aan de hand van een algemeen klinisch onderzoek en drie radiografieën, namelijk van het gebit, de pols en de clavicula (sleutelbeen).

Volgens De Block zeggen jongeren vaak dat ze minderjarig zijn omdat ze dan een andere behandeling krijgen. Wie blijkt meerderjarig te zijn, wordt toch naar de reguliere opvangcentra doorgestuurd. Minderjarigen krijgen een voogd toegewezen.

Volgens Smeyers hebben 1.649 niet-begeleide minderjarigen ook asiel aangevraagd, twee keer zoveel als in 2010. 'Omdat de opvang over heel de asielprocedure gegarandeerd is, vergroot het aantal minderjarige vreemdelingen dat asiel aanvraagt.'

'En door het verbod om minderjarigen in gesloten centra op te vangen, vergroot het aantal dat valselijk beweert minderjarig te zijn. Het stijgend aantal minderjarigen dat een asielaanvraag indient, is problematisch', zegt de Vlaams-nationaliste, die vindt dat de misbruiken niet ongestraft kunnen blijven.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in