Veel kritiek op 'wereldvreemde poging' Sabam
Foto: Annie Moenaert
Dat auteursrechtenvereniging Sabam ook geld vraagt aan bibliotheken die een voorleesuurtje organiseren, is ronduit 'hallucinant'. Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A). Open VLD-senator Bart Tommelein vindt dat Sabam andermaal in eigen voet schiet, terwijl Groen het over 'de boze wolf' heeft.

Volgens De Morgen hebben verschillende bibliotheken al een telefoontje gekregen van Sabam met de vraag om auteursrechten te betalen voor de voorleesuurtjes die ze organiseren. Het bericht zorgt voor een uitbarsting van kritiek.

'Boze wolf'

'In dit sprookje is Sabam de boze wolf', zegt Vlaams parlementslid en Groen-cultuurspecialist Bart Caron. 'Als hiervoor betaald moet worden, zal het organiseren van voorleesuurtjes in veel bibliotheken niet meer haalbaar zijn. Daarbij verliest iedereen, zelfs Sabam kan dan geen graantje meer meepikken', aldus Caron.

'Het is schandalig dat Sabam wil profiteren van de voorleesuurtjes.' Volgens Caron is het gehanteerde onderscheid tussen scholen en bibliotheken ook 'absurd'. 'Scholen zijn vrijgesteld van het betalen van auteursrechten, maar bibliotheken zijn publieke plaatsen en dus moet er betaald worden.'

'Dit leidt tot de absurde situatie dat men een identieke klasgroep kan hebben, een identieke verteller en een identieke tekst, maar dat men vrijgesteld is van auteursrechten wanneer het voorlezen binnen de schoolmuren gebeurt en niet wanneer er in de bibliotheek wordt voorgelezen'. Het Groen-parlementslid vraagt daarom dat bibliotheken net als scholen vrijgesteld worden.

Hallucinant

'Terwijl het beleid alles doet om leesbevordering te stimuleren gaat Sabam dat ontmoedigen. Hallucinant', reageert ook Yamila Idrissi. Volgens haar is de eis van Sabam 'te absurd voor woorden en bijzonder nefast voor het bevorderen van het lezen bij vooral jonge kinderen'.

De SP.A-politica vindt dat Sabam daarmee ook net die bibliotheken 'straft' die inspanningen rond leesbevordering doen.

Wereldvreemd

Ook Bart Tommelein reageerde scherp op Sabam.  'Sabam slaagt er keer op keer in om de consument en de publieke opinie in het harnas te jagen met wereldvreemde pogingen om meer heffingen op te leggen aan de gebruikers. Toch moet ik toegeven dat Sabam zelfs naar eigen gewoonte wel erg ver uit de bocht gaat met hun voornemen om bibliotheken geld af te troggelen omdat ze voorleesuurtjes organiseren', stelt Tommelein. 'Sabam gaat regelrecht in tegen het belang van de auteurs die ze pretenderen te vertegenwoordigen.'

Hij gaat minister van Economie Johan Vande Lanotte vragen om op korte termijn met de beheersvennootschappen in het algemeen en Sabam in het bijzonder samen te zitten om paal en perk te stellen aan deze eenzijdige initiatieven. Tommelein vindt het logisch dat Sabam een mogelijk nieuwe inkomensbron eerst aftoetst bij de minister alvorens grootschalige acties op te zetten.

Tommelein wil ook dat minister Vande Lanotte werk maakt van meer concurrentie onder de beheersvenootschappen en nieuwkomers alle kansen geeft, in het bijzonder initiatieven die uitgaan van de auteurs en artiesten zelf, zoals de nieuwe beheersvennootschap DeAuteurs die sinds enkele maanden opkomt voor de intellectuele rechten van Nederlandstalige scenaristen, regisseurs, audiovisuele kunstenaars, theatermakers, podiumkunstenaars, illustratoren en schrijvers.

'Sabam int ook voor niet-aangesloten auteurs'

Ook bij de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) schiet het nieuws in het verkeerde keelgat. 'Sabam stelt zich op als rechthebbende van alle auteurs, maar dat is niet zo', zegt voorzitter Erik Vlaminck. 'Wij horen dat Sabam ook rechten int voor auteurs die niet bij haar aangesloten zijn, en dat kan niet.'

De VAV wijst erop dat er verschillende rechtenmaatschappijen bestaan waar auteurs bij aangesloten zijn. Vlaminck verwijst ook naar de billijke leenrechtvergoeding waar op de kabinetten van de ministers Vande Lanotte en Schauvliege momenteel volop wordt aan gewerkt.

Die vergoeding zou er nog voor de zomer komen en moet het voor de schrijvers mogelijk maken meer inkomsten te halen uit hun werk. 'Bibliotheken zullen daarvoor al moeten betalen. Het lijkt me te gek die bibliotheken nog eens lastig te vallen met het betalen van rechten voor voorleesuurtjes', aldus de VAV-voorzitter.

Christophe De Preter, de directeur-generaal van Sabam, heeft echter al aangegeven dat de auteursrechtenmaatschappij geen rechten int op het gebruik van werken van auteurs die niet bij hen aangesloten zijn. 'Zij moeten dat misbegrepen hebben, wij innen natuurlijk niet voor niet-leden', luidde het op Radio 1. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig