Naar aanleiding van de aanslag op de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht maandagavond, waarbij een dode en twee gewonden vielen, werden de voornaamste incidenten in moskeeën opgelijst. Hieronder volgt een overzicht.

11 september 2011: In de Veldstraat in Antwerpen-Noord wordt een 40-jarige man die zetelt in het bestuur van een belangrijke Antwerpse moskee, aangevallen. Hij krijgt verschillende messteken en overlijdt in het ziekenhuis.

18-19 april 2011: Onbekenden dringen ’s nachts een moskee in Lodelinsart (Charleroi) binnen en plegen er heiligschennis. Ze laten er een varkenskop met het opschrift ‘Hier rust Mohammed’ achter.

22 januari 2010: Een 45-jarige man uit Antwerpen lost enkele schoten met een alarmpistool op zijn neef in de omgeving van de moskee in Geel. De twee mannen lagen al een tijdje in ruzie.

18 januari 2009: Abdellah ben Allal Bellah (67), de penningmeester van de El Mouslimin-moskee in Antwerpen, wordt doodgeschoten voor zijn woning in de Halenstraat in Antwerpen. Sefko Sejdic krijgt in maart 2011 25 cel voor de doodslag, maar het motief voor de daad kwam nooit naar boven.

24 december 2008: Twee islamleraars en een studieopzichter van een koranschool in Borgerhout krijgen van het hof van beroep in Antwerpen vier maanden cel met uitstel, omdat ze een aantal leerlingen lijfstraffen gaven. Ze gaven les in de koranschool verbonden aan de Bilal-moskee in de Van Monfortstraat.

20-21 november 2007: Onbekenden brengen ’s nachts racistische leuzen aan op de moskee van Saint-Vaast, nabij La Louvière. De daders schreven onder meer ‘Duitsland’, ‘God is blank’ en ‘Hoerenjong’ op de muren. Ook tekenden ze een hakenkruis op een van de muren.

13 december 2004: De voordeur van de moskee in Tienen wordt volgekleefd met stickers van het Vlaams Belang. De partij distantieert zich van de daad.

9-10 november 2004: Onbekenden werpen ’s nachts een springtuig naar de moskee in Beringen. Er vallen geen gewonden; er is wat materiële schade.

14 juni 2002: In het kader van een vete tussen de Turkse families I. en A., over de echtscheiding van hun kinderen, schiet Umit A. (20) Sahin I. (52) in de rug toen die laatste de moskee in de Trapstraat in Antwerpen wilde binnengaan. De man hield geen blijvend letsel over aan het incident.

5 april 2002: De Franstalige krant Le Soir krijgt een anonieme bommelding binnen op de redactie. Om 15 uur zou een bom ontploffen in de Grote Moskee van Brussel aan het Jubelpark. Het bleek om een grap te gaan.

29-30 december 2001: Dieven breken binnen in de Jef Lambeauxtraat 17, in Antwerpen, waar onder meer de vzw ‘Turkse Moskee’ gehuisvest is. Ze forceren eveneens de deuren van de moskee.

11 oktober 2001: Een man uit Oud-Turnhout beschiet samen met een kompaan een moskee in Turnhout met een jachtgeweer. Het motief blijft onbekend. In augustus 2000 was de man wel betrokken bij een vechtpartij waarbij een buitenlander rake klappen kreeg. De rechter oordeelde dat die vechtpartij vanuit racistisch oogpunt gebeurde.

13 april 2001: De politie van Maasmechelen laat de Marokkaanse moskee ontruimen na een anonieme bommelding. De moskee zat zo goed als vol voor het vrijdaggebed. Het ging andermaal om een grap.

17 juni 2000: Bij een schietpartij in een Turkse moskee in Charleroi raakt een 35-jarige man uit Lodelinsart gewond. De kogel was voor iemand anders bedoeld.

15 juni 1999: Een 55-jarige man probeert met benzine brand te stichten in de moskee van de Van Duyststraat in Deurne.

8-9 april 1998: Een ruit van de moskee in de Doorgangstraat in Ledeberg, bij Gent, wordt ingegooid. Ook de inkomdeur wordt beschadigd.

1 januari 1997: Een twintiger en een dertiger proberen brand te stichten in de moskee in de Klinkstraat in Turnhout. Ze duwen een in benzine gedrenkte dweil onder de deur van de moskee en steken die in brand.

15-16 april 1993: Een aantal Beerschot-hooligans steekt de Marokkaanse moskee in Hoboken in brand met benzine, volgens hen ‘niet uit racisme, maar gewoon uit wraak nadat bepaalde mensen de ruiten van hun supporterscafé hadden ingegooid'.

29 maart 1989: Imam Abdullajh el-Hasi, de rector van de Grote Moskee in Brussel, en zijn medewerker worden vermoord, omdat ze zich verzet zouden hebben tegen de fatwa die Iran dat jaar tegen schrijver Salman Rushdie en zijn boek ‘De Duivelsverzen’ uitsprak.