De man die maandagavond een aanslag pleegde op de moskee in Anderlecht deed dat om de sjiitische gemeenschap in België angst aan te jagen. Hij stelt de sjiieten verantwoordelijk voor de noodtoestand in Syrië.

De verdachte, vermoedelijk een dertiger, heeft dat verklaard in zijn verhoren bij de politie en de onderzoeksrechter, zo heeft het Brusselse parket dinsdagavond meegedeeld. 

'De verdachte verklaarde dat de beelden van wat er zich in Syrië afspeelt, grote indruk hebben gemaakt op hem', zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. 'Dat heeft hem er toe aangezet om de sjiitische gemeenschap, die volgens hem verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Syrië, angst aan te jagen. Hij zegt dat hij een soennitische moslim is maar dat hij niet uit was op wraak. Ook zou hij niet de bedoeling gehad hebben iemand te doden, hij wou enkel een daad stellen.'

De man zou een 15-tal dagen geleden beslist hebben om die daad te stellen en heeft naar eigen zeggen volledig op eigen houtje gehandeld. Onderzoeksrechter Marie Dagnely heeft hem dinsdagavond aangehouden en in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting in een bewoond gebouw, met een dode tot gevolg, en met als verzwarende omstandigheid dat er een religieus motief was.

Nog niet in verdenking gesteld van terrorisme

'Op dit moment is de man nog niet in verdenking gesteld voor terrorisme, maar dat kan nog gebeuren', aldus de parketwoordvoerder. 'Daarover moet eerst overleg gepleegd worden met het federaal parket, dat als enige bevoegd is voor terrorismefeiten.'

Intussen is er over de juiste identiteit van de verdachte nog geen duidelijkheid. Hij heeft drie verschillende identiteiten opgegeven, maar geen enkele daarvan was bekend bij politie of gerecht.

'De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en is vermoedelijk een dertiger', gaat parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur verder. 'Dat is toch ongeveer de leeftijd die hij zichzelf geeft. Hij beweert ook een vaste verblijfplaats in België te hebben, maar wil niet zeggen waar die zich bevindt. Daar zou wel zijn paspoort liggen.'

Ten slotte stelt de verdachte nog dat het zijn bedoeling was zichzelf na zijn daad aan te geven bij de politie, mocht hij niet opgepakt geweest zijn.

Drie verschillende identiteiten

De drie identiteiten die de man tijdens zijn verhoor heeft opgegeven worden nu verder onderzocht.

Het verhoor van de verdachte kon pas dinsdagochtend rond 6 uur beginnen omdat er geen advocaat beschikbaar was. Zijn ondervraging werd vastgelegd op camera zonder advocaat.

Toen de politiediensten van de zone Zuid maandagavond iets voor 19 uur aankwamen bij de moskee, stelden ze vast dat het gebouw al in brand stond.

'Mes en bijl'

‘De verdachte was al opgesloten door de mensen van de moskee. Volgens de eerste verklaringen zou de man de moskee binnengedrongen zijn met een rugzak. Hij zou op verschillende plaatsen benzine gegoten hebben. Daarnaast haalde hij een mes en een bijl boven waarmee hij de mensen zou bedreigd hebben’, ging Meilleur verder.

Volgens het parket is de imam overleden door rookintoxicatie. Daarnaast heeft de aanslag op de moskee in Anderlecht nog twee gewonden gemaakt. Het gaat om een persoon die lichtgewond raakte en een derde slachtoffer dat zich met messteken heeft aangemeld bij de hulpdiensten. Zijn leven is niet in gevaar.