Di Rupo en Milquet 'geschokt door de feiten'
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kwam gisteravond ter plaatse. Foto: BELGA
Eerste minister Elio Di Rupo (PS) veroordeelt ten strengste wat zich maandagavond in de moskee van Anderlecht heeft afgespeeld. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is geschokt door de aanslag. Volgens haar houdt de aanslag mogelijk verband met de spanningen in het Midden-Oosten. Ook de burgemeester van Anderlecht reageert verontwaardigd.

‘Mijn eerste gedachten gaan uit naar het slachtoffer en zijn naasten, maar ik veroordeel ten strengste het geweld dat bij de feiten gebruikt werd’, verklaarde de premier dinsdagmiddag aan Belga.

De premier zei vertrouwen in de Belgische justitie te hebben om de reden van de aanval uit te klaren. Hij wacht het gerechtelijk onderzoek af en zei de zaak met ‘grote aandacht’ te volgen.

Grondig onderzoek

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kwam maandagavond rond 22 uur naar de moskee waar een imam omkwam bij een brandstichting. Zij was ‘geschokt door de feiten en veroordeelt de aanslag met vastberadenheid en verontwaardiging.’

Ze wil een grondig onderzoek ‘zodat er krachtig kan worden opgetreden tegen wie dit deed’. De politie heeft gisteren al een verdachte opgepakt. Het zou om een moslim uit Noord-Afrika gaan, maar volgens het Brusselse parket is zijn identiteit nog niet bevestigd.

Radicale soenniet

In 2007 kreeg de moskee al eens bedreigingen en werd er gevreesd voor een aanslag uit de hoek van ultraconservatieve moslims. Volgens de woordvoerder van de moskee waren er de laatste weken opnieuw spanningen door de problemen tussen sjiieten en soennieten in Noord-Afrika.

Ook de minister vermoedt dat de verantwoordelijke van de aanslag iemand uit het radicale soennitische milieu is. Ze verwijst daarbij ook naar de internationale spanningen in het Midden-Oosten, maar over het motief van de dader is nog niets bekend.

'Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'

'Zo'n daad is allesbehalve banaal',  reageert de Anderlechtse burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven. Hij roept op tot kalmte en hoopt dat het om een alleenstaande daad gaat.

'Iedereen werkt hard om de antwoorden te vinden op deze onbegrijpelijke en onaanvaardbare daad', aldus de burgemeester. 'Ik vermoed dat we in de komende uren meer te weten komen over het motief.'

'Extremisme isoleren'

Ook Fouad Ahidar, Brussels parlementslid voor sp.a, is geschokt door de ‘gruwelijke daad’ in de moskee in Anderlecht.

Ahidar roept op tot kalmte maar veroordeelt de aanslag zeer scherp. ‘Dit is een aanslag op het recht om verschillend te zijn dan de andere. En dus een aanslag op Brussel, waar de diversiteit zo groot is. Een aanslag op de vrijheid die de essentie van onze stad raakt.’

Het Brusselse parlementslid roept op tot meer openheid en verdraagzaamheid. ‘Het antwoord mag niet zijn dat we van gebedshuizen zoals deze moskee een versterkte burcht maken door er politiemensen rond te zetten. We moeten net het extremisme isoleren en dat kunnen we alleen met meer openheid, met meer dialoog, maar ook met een harde juridisch reactie tegen extremistische individuen die onze samenleving verzieken.’

'Ontoelaatbaar religieus fanatisme'

Ook de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) en de Verenigde Protestantse Kerk van België hebben hun medeleven uitgedrukt met de moslimgemeenschap.

‘De laffe aanval op hun imam is een teken van ontoelaatbaar religieus fanatisme en staat symbool voor de fanatieke godsdienstbeleving die de imam verafschuwde’, aldus de HVV in een communiqué.

De Verenigde Protestantse Kerk van België veroordeelt elke vorm van ‘politiek-religieus geweld’.