Bibliotheken moeten auteursrechten betalen voor voorleesuurtje
Foto: mdg
Bibliotheken moeten auteursrechtenmaatschappij Sabam betalen als ze een voorleesuurtje organiseren. Verschillende bibliotheken kregen al een telefoontje. Dat bericht De Morgen dinsdag.

De Morgen citeert Alexandra Vervaecke van de bibliotheek van Dilbeek. De bibliotheek, die al een paar jaar voorleesmomenten organiseert, kreeg een tijdje geleden telefoon van Sabam. Volgens Vervaecke zou de bibliotheek 250 euro per jaar moeten betalen.

"Een paar honderd euro klinkt misschien niet veel, maar voor een kleine bibliotheek is het best veel geld en werkt het niet leesbevorderend", zegt An Valkenborgh van de vzw Linc, die voorleespunten helpt opzetten in de bibliotheken. Valkenborgh zegt dat er nog bibliotheken gecontroleerd zijn of al een bijdrage betalen.

'Geen systematische campagne'

Sabam bevestigt dat bibliotheken auteursrechten moeten betalen voor een voorleesuurtje. "Maar dit is zeker geen campagne waarbij we systematisch brieven naar bibliotheken sturen", zegt woordvoerder Jérôme Van Win. "Wij hebben een dienst die zich bezighoudt met het opsporen van evenementen waarvoor rechten moeten worden betaald. Het kan zijn dat ze een affiche hebben gezien en dus contact hebben opgenomen."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig