Onder daklozen in de Texaanse stad Austin vindt een proefproject plaats voor het aanbieden van internettoegang aan omstaanders. Wie een dakloze een gift doet, mag in ruil tijdelijk gebruik maken van een 4G-hotspot. Wellicht willen de bedenkers op die manier ook de aandacht vestigen op de problemen van daklozen.

Het project vindt plaats in het kader van het muziek- en mediaevent South by Southwest, dat vrijdag begonnen is en nog tot zondag duurt.

Het initiatief gaat uit van BBH Labs, een marketingbureau. Die willen naar eigen zeggen nagaan of de hotspots een alternatief kunnen zijn voor het aanbieden van de daklozenkranten. 

De daklozen die deelnemen aan het project zijn herkenbaar aan een T-shirt waarop staat: 'I am a 4G hotspot'. Wie hen cash betaalt, of digtaal via Paypal, mag van hun diensten gebruik maken. De giften gaan naar de daklozen zelf. In principe is er geen vast bedrag verschuldigd, maar BBH stelt voor om 2 dollar per kwartier te betalen.

Het project stoot op sociale media ook op heel wat protest. Zo klagen sommigen dat daklozen niet op een menselijke manier behandeld worden, maar als een stuk infrastructuur.

Maar wellicht zit er meer achter de actie. Zo heeft BBH vorig jaar al een campagne uitgedokterd om New Yorkse daklozen onder de aandacht te brengen. Zij kregen smartphones, zodat ze mensen via Twitter op de hoogte konden brengen van hun problemen. BBH spreekt zelf niet van een bewustmakingscampagne, maar louter van een liefdadigheidsproject.