Groen haalt uit naar begroting
Groen-voorzitter Wouter Van Besien Foto: BELGA
Groen-voorzitter Wouter Van Besien haalde deze morgen in een interview uit naar de begroting. ‘Het probleem is niet zozeer de begrotingscontrole of wat erin staat, maar wat er niet in staat. De regering-Di Rupo heeft het lef niet om de lasten te laten dragen door de sterkste schouders’, zo vertelde hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Van Besien pleit voor een relancebeleid. Hij stelt voor om de economie meer zuurstof te geven door niet de arbeid, maar het milieu en de vermogenswinsten te belasten. ‘De economie doet het niet goed. Er zijn investeringen nodig, maar de regering doet niets’, luidt het bij de partijvoorzitter.

Cynisch

Hij vindt ook dat de regering geld moet halen bij grote spelers en bedrijven. Ondernemingen zoals Electrabel betalen door de notionele intrestaftrek vrijwel geen belastingen. Daarnaast wil Van Besien dat de lasten door de sterkste schouders worden gedraven. Daarom pleit hij voor een vermogensbelasting.

‘Het is cynisch dat het geld dan wel bij ontwikkelingssamenwerking wordt gezocht.’ Op die manier raakt ons land volgens Van Besien steeds verder verwijderd van de 0,7 procent-norm.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig