André Antoine wil onderhandelen over fantoombevoegdheden
André Antoine (CDH) Foto: rr
Eén van de begrotingsoplossingen van de federale regering is het doorspelen van de fantoombevoegdheden aan de deelstaten. De Waalse begrotingsminister André Antoine wil alvast onderhandelen over de kostprijs.

Fantoombevoegdheden zijn bevoegdheden die eigenlijk van de deelstaten zijn maar die toch worden uitgeoefend door de federale regering. Die wil, in het kader van haar begrotingsoefening, van enkele fantoombevoegdheden af.

Meteen bespaart de regering-Di Rupo op die manier 250 miljoen euro. Want samen met de bevoegdheid komt ook de factuur nu terecht bij de deelstaten.

De Waalse begrotingsminister André Antoine (CDH) is op zijn hoede. 'We zijn loyaal en we begrijpen dat de federale overheid moet besparen. Maar we willen wel dat er over die bevoegdheden en hun kostprijs wordt onderhandeld.'

Regeringsleider Rudy Demotte is voorzichtig. Hij wil niet dat er nu al moord en brand wordt geschreeuwd. Hij wacht de gesprekken vrijdag met de federale regering af. Op die bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie zullen de deelstaten precies vernemen voor welke fantoombevoegdheden de regering-Di Rupo nu naar hen kijkt.

Ook aan Vlaamse kant wordt uitgekeken naar de vergadering van vrijdag. De N-VA liet vanmorgen nog weten dat begrotingsminister Muyters (N-VA) niet was ingelicht over de budgettaire impact van de fantoombevoegdheden.

Vlaams minister-president Kris Peeters wil voorlopig niet reageren. Peeters wacht eveneens op de Interministeriële Conferentie.

'Donderdag en vrijdag zal dit worden besproken in de schoot van de Vlaamse regering. In afwachting van deze Interministeriële Conferentie zal minister-president Peeters niet verder reageren', luidt de mededeling.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig