De Croo: 'Tempo niet laten bepalen door peiling'
Alexander De Croo (Open Vld) Foto: REUTERS
Partijvoorzitter van Open VLD, Alexander De Croo, pareert de kritiek van onder meer N-VA op de begrotingscontrole. 'We kiezen voor het moeilijke pad en we nemen onpopulaire maatregelen, maar we laten het tempo niet bepalen door de peilingen', zei hij in het VRT-programma De Ochtend.

 Het zijn moeilijke dagen voor de regeringsleiders. N-VA uit forse kritiek op de begrotingscontrole en krijgt daarvoor nog eens de wind in de rug van het Vlaamse volk dat in een peiling duidelijk kiest voor de troepen van Bart De Wever.

De Wever verwijst graag naar het Paars van de regering-Verhofstadt. Een duidelijke sneer naar de huidige liberale partijvoorzitter De Croo. Maar die bijt van zich af.

'De Wever heeft gemakkelijk praten en wat hij zegt is compleet onjuist', gaat De Croo in tegen De Wever. De Open VLD'er beweert dat er op lange termijn wordt gedacht en vindt dat de evaluatie pas volgt in 2014, als er nieuwe verkiezingen op het programma staan. 'We laten het tempo niet bepalen door de peilingen. Geef ons de tijd tot dat de genomen maatregelen zichtbaar worden', alsnog De Croo.

Moedwillig

'Ik heb de indruk dat sommigen moedwillig niet goed kijken', verwijzend naar wat De Croo de grootste hervorming in 25 - 30 jaar noemt. 'We scoren aan 100 procent. We raken niet aan de economie, noch aan de burgers.'

De Croo herhaalt daarbij dat de federale regering goed heeft bijgestuurd tijdens het begrotingsconclaaf en gooit de bal terug in het kamp van De Wever en Vlaanderen door te wijzen op de usurperende of fantoombevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden voor de regio's maar waarvoor de federale regering nog instaat. De voorzitter van Open VLD vindt tevens dat De Wever en N-VA de kans hebben gekregen om deel te nemen aan het beleid.

Index

De Croo kwam ook nog eens terug op het sluimerende debat rond de indexering en het herlanceren van de competitiviteit van ons land. 'I am extremely patient, as long as I get my way', citeerde hij de Britse oud-premier Margaret Thatcher. 'Ik ben heel geduldig, zolang ik mijn zin maar krijg. De index zal zeker een rol spelen maar we moeten vooral zoeken naar maatregelen die budgetneutraal zijn.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig