'Nu moeten we nog twee jaar doorfietsen met de wind op kop.' Natuurlijk is voorzitter Bart De Wever blij met een peiling die zijn partij los op kop zet. 'Maar ik ben benieuwd wat we nog gaan meemaken.'

In een peiling van onder meer VTM en De Morgen is N-VA bijna even groot als de drie traditionele partijen samen.'Een prehistorische score,' noemt De Wever zijn score van 38,4 procent.

En natuurlijk verwondert het hem niet. 'De Vlamingen krijgen een regering die ze niet lusten, gedomineerd door de PS.' Op Radio 1 maakte hij meermaals de vergelijking met de regering-Verhofstadt. 

De Wever kent de gevaren van een goede peiling. 'Als je te vroeg op kop ligt, dan vang je alle wind. En we moeten nog twee jaar zo doorfietsen. Want die score moeten we ook halen in 2014. Die verkiezingen moeten we winnen. Pas dan zullen de Franstaligen zien dat Vlaanderen er genoeg van heeft en zal Plan B ook bij hen voluit opduiken.'

De N-VA-voorzitter verwacht intussen nog meer tegenkantingen van de traditionele partijen. 'Het is nu al niet zo gezellig voor ons in de Wetstraat. Ik ben benieuwd wat we nog gaan meemaken.' Hij vermoedt immers dat de traditionele partijen zich nog harder gaan opstellen tegen de N-VA.

'Als die partijen blijven verliezen, moeten ze zich trouwens vroeg of laat afvragen of het nog wel zin heeft. Nog twee dergelijke peilingen en sommige partijen zitten aan de kiesdrempel.'

Over de begrotingscontrole van dit weekend is De Wever ook duidelijk. Hij noemt het paarse (een verwijzing naar de regering-Verhofstadt, red) hocuspocus: veel eenmalige maatregelen waarvan het resultaat niet zo zeker is. Daarnaast gaat de factuur naar de Vlaamse regering (voor de zogenaamde fantoombevoegdheden) en naar een belastingverhoging.

Maar doen wat Europa vraagt, doet de regering-Di Rupo niet, zegt N-VA. Er wordt niet gesaneerd bij de overheid en de sociale zekerheid blijft jobs vernietigen doordat het volgens N-VA nog steeds te voordelig is om bijvoorbeeld werkloos te zijn. Dat is vooral de schuld van de PS.  De Wever noemt de PS 'de hoeder van de passieve bevolking'.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig