Regering wil nu economische heropleving steunen
Foto: AFP
Nu de regering twee besparingsoperaties achter de rug heeft, wil ze zich richten op de relance van de economie. Daarbij komt ongetwijfeld weer de index op tafel.

 Met de begrotingsopmaak eind vorig jaar en deze begrotingscontrole is een belangrijke Europese horde genomen. Nu moet gewerkt worden aan groei.

De economische groeiprognoses voor ons land schommelen tussen 0,1 procent en -0,1 procent. Om een eventueel krimpscenario op te vangen, heeft de regering in meer voorzien dan strikt noodzakelijk. En er wordt blijvend op de centen gelet: in juli volgt alweer een begrotingscontrole, in het najaar opnieuw.

Maar de regering hoopt natuurlijk dat de economie na de zomer weer aantrekt.

Er is dus geen tijd om uit te blazen: de volgende klip die de regering moet nemen, is de geplande economische relance met het oog op nieuwe banen en competitieve bedrijven. Het voorbije weekend tastte Di Rupo het terrein af met een eerste nota.

Dat ‘groeidebat' belooft evenmin gemakkelijk te worden, want zodra er over lonen gepraat wordt, zal het gevoelige i-woord (index) onvermijdelijk vallen. Bovendien zullen de sociale verkiezingen van mei de stekels rechtop zetten.

In De Morgen is het al zover. 'De index is een middel om de competitiviteit van de bedrijven te verbeteren', zegt Open VLD-vice-premier Van Quickenborne er.

'Over een aantal weken zal het rapport van de Nationale Bank over de index het directiecomité en de regentenraad gepasseerd zijn. En dan zullen wij daar over spreken. Dat is evident.'

Hij wijst er ook op dat de centrale raad voor het bedrijfsleven een rapport maakt over de loonkosthandicap. Als dat klaar is, gaat de regering samenzitten om over het relanceplan te spreken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig