N-VA groeit verder, PS verliest in peiling
Foto: HN
In een peiling van RTL, Le Soir, VTM en De Morgen verliest de PS van premier Elio Di Rupo 5 procent. De N-VA blijft verder groeien en haalt met 38,4 procent bijna evenveel als CD&V, Open VLD en SP.A samen.

Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de PS flink van haar pluimen laten. MR wint flink terrein, terwijl de N-VA oprukt naar de 40 procent.

In Wallonië verliest de PS 5,4 ten opzichte van de peiling van december. De partij staat daarmee op het laagste niveau sinds de verkiezingen van 2010. De MR en Ecolo winnen respectievelijk 3,5 en 2,2 procent.  Ecolo steekt opnieuw cDH voorbij dat 0,6 procent verloor. Het Front National blijft relatief stabiel op 5,9 procent. Het FDF van Olivier Maingain haalt een marginale score van 1,6 procent.

Ook in Brussel verliest de PS: 0,9 procent. De partij haalt er nu 25,6 procent MR haalt er 4 procent meer dan in december en strandt op 21 procent. FDF gaat licht vooruit en haalt in de hoofdstad 8,8 procent. Daarmee is de liberale familie in Brussel groter dan de PS. Ecolo en cDH beperken het verlies tot 0,1 en 0,3 % en halen respectievelijk 12,6 en 10,6 procent van de stemmen.

In Vlaanderen blijft de N-VA verder groeien. De partij kan volgens de peiling 38,4 procent van de kiezers bekoren. Dat is 10 procent meer dan bij de verkiezingen van juni 2010 en 3,3 procent meer dan in december.

CD&V wint 1,3% en haalt 15,7 procent van de stemmen binnen. SP.A en Open VLD verliezen respectievelijk 1,6 en 3 procent. De socialisten moeten het stellen met 13,3 procent van de kiezers, terwijl de liberalen nog net de kaap van de 10% halen. 

Ook Vlaams Belang blijft verliezen. De partij verliest 1,2 procent en is met 9,9 procent van de stemmen iets kleiner dan Open VLD. Beter nieuws voor Groen, dat een score zou halen van 8,1 procent (tegenover 7,0 procent bij vorige verkiezingen en 5,7 procent bij vorige peiling). Lijst Dedecker zou vandaag nog 1,4 procent halen, na 3,8 procent bij de vorige verkiezingen en 3,1 procent bij de vorige peiling.

De peiling werd afgenomen door het bureau Ipsos in de periode van 2 tot en met 7 maart. De foutenmarge bedraagt 3,2% voor Wallonië en Vlaanderen en 4,2% voor Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig