Kapitein Edward Smith van de Titanic was dronken toen het schip tegen een ijsberg botste, nu bijna 100 jaar geleden. Dat zou blijken uit een brief die nu opduikt van Emily Richards die als passagier de ramp overleefde.

Emily Richards schrijft in haar brief dat ze kapitein Edward Smith  zag drinken in de saloonbar net voor de ramp gebeurde.

Volgens de officiële versie woonde de kapitein een diner bij enkele uren voor de ramp en trok zich daarna terug in zijn cabine.

Hij werd even voor middernacht gewekt en werd het laatst gezien op de brug van het schip vooraleer hij stierf toen het schip zonk.

Er waren geruchten dat de 62-jarige kapitein dronken was toen de ramp gebeurde maar daar werd nooit een bewijs van gevonden.

Nu is een brief opgedoken van Emily Richards die als passagier in tweede klasse aan boord was van de Titanic.

'De kapitein was aan het drinken in de bar en droeg het bevel aan het schip aan iemand anders over', schrijft ze in een brief op het schip Carpathia twee dagen na de ramp gericht aan haar familie.

Emily  werd samen met haar twee zoontjes, zus en moeder gered. Haar broer George was een van de 1.522 slachtoffers van de ramp.

'Het is de schuld van de kapitein dat mijn broer Georges verdronken is. Ik ben alles verloren maar dat kan mij niet schelen.Liever dat dan een zeemansgraf', schrijft ze.

De 24-jarige Richards was met haar zonen op weg naar haar echtgenoot die eerder al emigreerde naar de staat Ohio in de Verenigder Staten.

De brief , samen met nog een tweede brief die ze schreef bij aankomst in New York, duiken op bij de honderdste verjaardag van de ramp.

De brieven werden 75 jaar na de ramp gekocht door een verzamelaar maar de inhoud werd nooit openbaar gemaakt.

De brieven worden nu samen te koop aangeboden voor 24.000 euro.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig