Deleuze zag niet altijd af van ontslagvergoedingen
Olivier Deleuze (archiefbeeld) Foto: rr
Olivier Deleuze, de nieuwe covoorzitter van Ecolo, heeft in het verleden al verschillende keren een ontslagvergoeding aanvaard. Dat schrijft de krant La Libre Belgique. Ze vraagt zich daarbij af waarom Deleuze nu plots wel afstand doet van zijn parlementaire ontslagvergoeding.

Na Emily Hoyos zag ook kersvers covoorzitter van Ecolo Olivier Deleuze af van zijn parlementaire ontslagvergoeding. Als fractieleider in het federale parlement zou hij in totaal recht hebben gehad op zo’n 150.000 euro.

'Ik deed dat zonder de minste aarzeling', verklaarde hij. Maar in het verleden heeft Deleuze al drie keer een ontslagvergoeding aanvaard, zo schrijft La Libre Belgique. Het zou gaan om 250.000 euro bruto sinds 1986, maar dat cijfer is niet bevestigd.

'Olivier Deleuze weet niet precies hoeveel hij heeft ontvangen', verklaart een woordvoerder van de partij.  Hij zou de sommen niet allemaal in één keer gekregen hebben, wat de zaak erg onoverzichtelijk zou maken. 

'Het is de eerste keer aan Franstalige kant dat verkozenen van hun ontslagvergoeding afstand nemen', gaat de woorvoerder voort. 'Veel mensen zijn daardoor in verlegenheid gebracht. Het is te kort door de bocht om te kijken wat Deleuze in 1986 heeft gedaan.'

Een ontslagvergoeding aanvaarden, is uiteraard niet illegaal. Maar het doet wel vragen rijzen waarom de Ecolo-politicus nu wel afstand doet van de vergoeding waar hij recht op heeft. Deed hij het omdat Emily Hoyos heel openlijk haar vergoeding liet varen?

'Er is geen competitie tussen mij en haar in dit verhaal', citeert La Libre Belgique zijn reactie. Sommigen zeggen dat het communicatiestrategie van de Franstalige groenen is, maar ook dat wijst Deleuze af. 

Deleuze gaf toe dat hij achteraf gezien anders gehandeld zou hebben, maar hij verduidelijkte niet hoe. 'Vroeger stonden de ontslagvergoedingen niet ter discussie', verklaarde hij op de radio. 'Het was normaal, terecht of onterecht. Vandaag wordt het niet meer aanvaard.'