Grieks faillissement afgewend
Foto: REUTERS
De banken hebben massaal ingestemd met een herschikking van de Griekse overheidsschuld. 85,8 procent van de Griekse schuldeisers is bereid vrijwillig het overgrote deel van de schulden kwijt te schelden. Daarmee is een Grieks faillissement afgewend.

Dat blijkt uit een officiële mededeling van de Griekse overheid. Griekenland moest van driekwart van de private schuldeisers toestemming krijgen, anders zou de hele schuldherschikking niet doorgaan. Uiteindelijk hebben dus heel wat meer banken ingestemd.

Concreet houdt het in dat banken hun huidige obligaties zullen inruilen voor andere obligaties, die minder waard zijn en minder rente opleveren. Voor de banken zou het neerkomen op een verlies van tot 75 procent. De meesten hebben echter in hun boekhouding rekening gehouden met dit verlies.

De banken die niet hebben ingestemd, krijgen van de Griekse overheid de mogelijkheid om hun mening alsnog te herzien. Zij mogen tot 23 maart alsnog hun toestemming geven. Wat daarna gebeurt is nog niet duidelijk. Het ziet er naar uit dat dan ook de banken die niet akkoord gaan toch gedwongen worden om in te stemmen met de schuldherschikking. 
 
Een aantal financiële instellingen neemt niet deel aan de schuldherschikking. Het gaat om enkele Griekse pensioenfondsen maar ook om de Nederlandse groep Delta Lloyd. Beide zeggen ‘uit principiële redenen' niet te willen deelnemen. Maar ze gaan ervanuit dat ze zullen worden gedwongen en zullen zich daarbij neerleggen.

Belgische banken doen mee

De Belgische banken en verzekeraars hebben allemaal ingestemd met de regeling. BNP Paribas, KBC, verzekeraar Ageas en de restholding Dexia deden dat woensdag al. Ook Belfius, de vroegere Dexia Bank België, kwam over de brug.

'Delen in de offers'

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zegt vrijdag dat zijn land "de nodige maatregelen zal blijven nemen om tot de structurele hervormingen te komen waartoe het zich verbonden heeft". De minister bedankte de schuldeisers omdat ze "delen in de offers" die het Griekse volk moet brengen.

Faillissement afgewend

De schuldherschikking was een voorwaarde om het Europese reddingsplan te laten doorgaan. Zonder de schuldherschikking zou Griekenland ook geen noodkrediet van 130 miljard euro krijgen. Dat zou betekenen dat het land eind deze maand al een pakket van 15 miljard euro niet meer kunnen terugbetalen, waardoor het land failliet zou zijn.