Kernkabinet zoekt vandaag verder naar besparingen
Vicepremier Steven Vanackere en premier Elio Di Rupo in de Kamer. Foto: BELGA
Het kernkabinet heeft donderdag iets voor middernacht de begrotingswerkzaamheden voorlopig stopgezet. Vrijdag om 11.00 uur steken de topministers de koppen weer bij elkaar.

Premier Elio Di Rupo, zijn vicepremiers en de minister van Begroting Olivier Chastel zaten donderdagavond sinds 18.30 uur in de Lambermont samen voor een nieuw rondje begrotingscontrole.

De regering moet het begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 2,8% van het bbp. Ze is daarvoor op zoek naar 1,9 miljard euro aan besparingen. Om een nog slechter presterende economie en minderontvangsten op te vangen, wordt dat bedrag echter verhoogd tot 2,5 miljard.

Veel vooruitgang werd er donderdagavond volgens een vicepremier niet geboekt. Er moet via de fiscaliteit nog altijd 500 miljoen euro worden gevonden. De zoektocht zorgt voor ideologische tegenstellingen tussen socialisten en liberalen. De eersten willen vooral extra fiscale inkomsten genereren, terwijl de liberalen vinden dat daar vrijwel geen marge meer voor is zonder dat de economie wordt aangetast.

Ook over de 1,3 miljard euro die in opdracht van Europa werd bevroren en waarover de regering moet beslissen welk deel weer kan worden vrijgemaakt, is nog altijd geen akkoord. Er is onder meer discussie over de 400 miljoen investeringen voor de NMBS die in het pakket zit.

Vrijdag om 11.00 uur volgt een nieuwe poging om het eens te raken. Dan dient overigens ook nog gediscussieerd te worden over de energieprijzen.

Maatregelen die miljoenen euro's moeten opleveren

1,4 mijard euro werd alvast gevonden. 700 miljoen euro daarvan werd bij de overheid opgevist. Het gaat hierbij vooral om eenmalige inkomsten. De mensen zouden van deze maatregelen nauwelijks iets mogen voelen en zo komt het consumentenvertrouwen niet in het gedrang.

In die 700 miljoen euro die bij de overheid werd gevonden zit ondermeer 250 miljoen euro van bij bpost. Uit ontwikkelingssamenwerking werd 110 miljoen euro gedestilleerd. Elk dossier dat geld kost op de ministerraad brengen, brengt nog eens 100 miljoen euro in het laatje. 60 miljoen euro wordt verdiend uit dalende interesten op de staatsschuld. 

Nog eens 300 miljoen euro wordt opgehaald door niet sneller dan aan het huidige tempo belastingen terug te betalen. Een extra belasting op levensverzekeringen vervroegd laten betalen levert nog eens 200 miljoen euro op. Bedragen die voor 1993 werden gestort zouden volgens De Tijd belast worden aan 6,5 procent. 

Kritiek uit Vlaams Nationalistische hoek

De oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang reageerden kritisch. Zo wees fractieleider Jan Jambon (N-VA) op tegenvallende overheidsinkomsten in januari. 'In totaal staat u al 600 miljoen achter op schema', leidde hij af uit de conjunctuurnota van de Federele Overheidsdienst Financiën.

Di Rupo antwoordde dat de regeringsploeg uitgaat van de actuele cijfers van het monitoringcomité. Of de onderhandelingen nog tot deze nacht doorgaan is nu de vraag. De ministerraad van morgen werd alvast uitgesteld. Wel schrapte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een meeting met andere Europese ministers in Kopenhagen. Zo komt er morgen tijd vrij voor extra gesprekken. 

De deadline voor een akkoord die premier Di Rupo vooropstelt, ligt vooralsnog vast op vrijdag. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in