Gitaarmaker Fender trekt naar de beurs
Jimi Hendrix draaide zijn Fender Stratocaster omdat hij linkshandig was. Foto: rr
De legendarische gitaarbouwer Fender trekt naar de beurs. Het Amerikaanse bedrijf maakte donderdag bekend dat ze het verzoek hebben ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Onder meer Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Eric Clapton speelden op Fendergitaren.

 De beursgang van Fender dient voor de helft voor het aflossen van de schulden. De Amerikaanse gitaarbouwer hoopt in totaal 154 miljoen euro op te halen. De Amerikaanse zakenbanken JP Morgan en Wells Fargo begeleiden de gitaarbouwer.

Fender Musical Instruments, zoals de volledige naam luidt, werd in 1946 opgericht door Leo Fender. Hij deed de onderneming in 1965 voor 13 miljoen dollar van de hand aan het mediaconcern CBS.

Hendrix

Een hele rist artiesten bespeelde al een Fender. Jimi Hendrix, een linksspelende gitarist, maakte zelfs het stratocastermodel onsterfelijk door er eentje in brand te steken tijdens een concert in Monterey. Ook Kurt Cobain, Jimmy Page, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Keith Richards en nog een heleboel andere muziekgrootheden bespeelden ooit, of spelen, op een Fender.

Fender maakt ook gitaren van het merk Gretsch, dat ook gespecialiseerd is in drumstellen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig