De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdagnamiddag een vrouw die onterecht bij de politie aangifte had gedaan van het verlies van haar rijbewijs, veroordeeld tot één jaar cel. De rechtbank beval ook haar onmiddellijke aanhouding. Met de valse aangifte hoopte de vrouw te kunnen ontsnappen aan een rijverbod en een bijbehorende intrekking van haar rijbewijs.

Sinds 2000 liep ze niet minder dan 27 veroordelingen door de politierechtbank op. Minstens één daarvan bestond uit een tijdelijk rijverbod. Wie een dergelijke straf krijgt, moet zijn rijbewijs een tijdlang inleveren bij de politierechtbank.

De vrouw zag dat niet zitten en ging bij de lokale politie aangeven dat ze haar rijbewijs verloren was. Helaas voor haar liep ze korte tijd later tegen de lamp. De rechtbank tilde zwaar aan de zaak en omschreef de vrouw, die niet voor haar proces kwam opdagen, als een asociaal figuur die alle regels aan haar laars lapt. Ze kreeg bij verstek een gevangenisstraf van 1 jaar.

Net omdat de vrouw verstek liet gaan, beval de rechtbank ook de onmiddellijk aanhouding. 'De dagen die ze in de cel doorbrengt, zullen misschien de eerste zijn waarop ze geen verkeersovertreding pleegt', voegde de rechter eraan toe.