Crevits wil betere registratie van verkeersongevallen
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil dat er werk wordt gemaakt van een snellere en betere registratie en analyse van verkeersongevallen. Dat herhaalde ze vandaag in het Vlaams Parlement.

 Maandag raakte bekend dat het aantal verkeersdoden in 2011 was opgelopen tot 770, een stijging met 3,8 procent tegenover 2010 (742). Ook in Vlaanderen nam het aantal verkeersdoden en letselongevallen voor het eerst in jaren opnieuw toe.

Crevits werd woensdag in het Vlaams Parlement gevraagd wat zij vindt van de stijging en wat zij plant te doen. Moet de rijopleiding misschien hervormd worden? Of moet het rijbewijs met punten ingevoerd worden?

Volgens Crevits kunnen op basis van de cijfers wel een aantal eerste vaststellingen gedaan worden - zo is het aantal omgekomen fietsers drastisch gedaald terwijl het aantal overleden motorrijders sterk is gestegen - maar het is volgens Crevits te vroeg om op basis van de cijfers het beleid meteen om te gooien.

Daarvoor ontbreken volgens Crevits cruciale achtergrondgegevens. Wat zijn de oorzaken van de ongevallen? Wie is er erbij betrokken? Dat die gegevens ontbreken, heeft te maken met de gebrekkige registratie en analyse van de ongevallen.

Zo beschikt Crevits ook nog niet over de gedetailleerde ongevallencijfers van 2010. 'Ik vind dit een zeer groot probleem', aldus Crevits.

De CD&V-minister wil dat probleem maandag ook aankaarten in een onderhoud met federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

'Ik wil zeer snel de handen in elkaar slaan, ook samen met de politiediensten en misschien ook met de verzekeringsmaatschappijen, om de gegevens veel sneller te krijgen en goede analyses te maken. Pas dan weet je waar precies de grootste knelpunten zijn', klonk het.