Nederlandse minister wil dat banken minder risico nemen
Foto: AP
De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager gaat banken beter beschermen tegen nieuwe kredietcrises. Hij wil een verbod op het handelen door een bank puur voor eigen rekening, de kapitaalbuffers gaan per direct verder omhoog en door een scheiding van activiteiten binnen een bank moet het spaargeld zo veilig mogelijk zijn.

Met de hogere kapitaalbuffers loopt Nederland voorop in de wereld, zei de CDA-minister woensdag. De eisen overstijgen die die in internationaal verband zijn afgesproken. De buffers moeten in Nederland hoger zijn omdat de financiële sector in Nederland relatief veel omvangrijker is dan in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

De Jager kondigde woensdag een onderzoek aan naar het tegengaan van "excessieve" risico's en het versterken van de financiële stabiliteit. Het is volgens De Jager een aanvulling op eerdere plannen om het scheiden van de nuts- en zakenactiviteiten van banken mogelijk te maken in tijden van financiële crisis.

"Het risico dat een bank omvalt wordt met de strengere eisen veel en veel kleiner, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten. Er blijven altijd risico's", zei De Jager. Daarom ook heeft hij nu wetgeving liggen die het voor de Nederlandse centrale bank en de minister van Financiën mogelijk maakt om tegen de wil van aandeelhouders in te grijpen bij een bank in nood. Dat kan zo ver gaan dat de bank wordt genationaliseerd, opgesplitst of verkocht.

Anders dan een deel van de Tweede Kamer voelt De Jager er niet voor om de grote Nederlandse banken bij voorbaat al op te splitsen in zaken- en nutsbanken. Dat kan leiden tot kleine banken die helemaal afhankelijk zijn van de spaargelden van consumenten. Die kunnen in tijden van crisis geen bijdrage leveren aan de financiële stabiliteit van de sector.