Apple lanceert nieuwe iPad
De nieuwe iPad zal vanaf 23 maart te koop zijn in ons land. Foto: reuters
Op een evenement in San Francisco heeft Apple zopas de langverwachte nieuwe iPad voorgesteld. De derde Apple-tablet pakt uit met een indrukwekkend hoge-resolutiescherm, een betere camera, en heel wat meer rekenkracht.

Het is marketingbaas Phil Schiller die in geuren en kleuren de nieuwe iPad toelicht, nadat de nieuwe topman Tim Cook aan het begin van de presentatie naar goede gewoonte eerst wat indrukwekkende cijfers meegeeft.

Retina-scherm

Maar deze presentatie draait toch vooral om de iPad, en de eerste nieuwigheid waar Schiller mee uitpakt, is het scherm van de nieuwe tablet. Zoals eerder al was uitgelekt, is dat een Retina-scherm met een duizelingwekkende resolutie die 2048 op 1536 pixels toont. Dat betekent dat de nieuwe iPad - die gek genoeg gewoon 'de nieuwe iPad' werd gedoopt  - 3,1 miljoen pixels toont en scherpere beelden weergeeft dan op een Full HD-scherm.

Filmen in HD

Verder heeft ook de camera van de iPad een opfrisbeurt gekregen. Die bevat nu een 5-megapixelsensor en kan filmen in Full HD (1080p). Al die nieuwe functies vragen uiteraard flink wat meer rekenkracht van een apparaat, en ook daar is de nieuwe iPad op voorzien: binnenin zit een gloednieuwe (A5X-)processor die alle toepassingen vlot aanstuurt.

Een andere functionaliteit waar de voorbije weken druk over werd gespeculeerd, is of de nieuwe iPad al dan niet ondersteuning zou bieden voor 4G-datanetwerken. Dergelijke 4G-netwerken zitten vooral in de VS in stijgende lijn. In België loopt het voorlopig zo'n vaart niet, want hoewel de licenties voor het uitbaten van zo'n netwerk al geveild zijn, beperken de telecomoperatoren zich vooralsnog tot enkele 'experimenten' met de snellere netwerktechnologie. Benieuwd of de komst van de iPad dat proces zal versnellen.

Op 16 maart wordt de nieuwe iPad beschikbaar in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Japan. Op 23 maart volgt een hele reeks andere landen, waaronder ook België.

Prijzen van de nieuwe iPad beginnen bij 499 dollar (voor de versie met 16 GB) en lopen op tot 829 dollar voor een iPad met 64 GB opslagruimte en 4G-mogelijkheid. De huidige iPad 2 wordt goedkoper: de 16 GB-versie moet voortaan nog 399 dollar opbrengen.

Hoeveel de nieuwe iPads bij ons zal kosten, en of ook de 4G-versie hier in de winkelrekken zal belanden, is op dit moment niet duidelijk.