Grootschalige internetcampagne tegen Joseph Kony
Afbeelding uit de campagnefilm Kony 2012. Foto: rr
Kony 2012, de internetcampagne die tot doel heeft de misdaden van Oegandese guerrillaleider Joseph Kony de aandacht te brengen, verspreidt zich snel op de sociale netwerken. Het filmpje ‘Kony 2012’ werd maandag op het internet gezet en krijgt nu al veel reactie.

De campagne staat op naam van Invisible Children, een organisatie die de Amerikaanse filmmaker Jason Russell in 2006 opgericht heeft. Toen die negen jaar geleden op reis ging naar Oeganda, maakte hij kennis met kinderen die leefden onder de terreur van Joseph Kony. Kony is de leider van de christelijke Oegandese verzetsbeweging LRA, Lord’s Resistance Army, die in het land kindsoldaten ronselt en de bevolking terroriseert. In 2005 werd hij door het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar hij kon nog niet gevat worden.

Vandaar dat Russell met Invisible Children de campagne Kony 2012 gelanceerd heeft. Het doel van de campagne is om Joseph Kony bekend te maken bij het grote publiek. Op de website Kony2012 roept hij iedereen op om een actiepakket te kopen. Daarin zitten onder andere twee armbanden en een affiche. Zo roept hij de mensen op om op 20 april de affiche op straat te hangen. De campagne kan rekenen op de steun van mediafiguren als Rihanna en George Clooney en van politici als Barack Obama en de Republikeinse senator Jim Inhofe.

Intussen zijn op Youtube tientallen clips te zien waarin jongeren de boodschap van Kony 2012 verspreiden. De video zelf is in twee dagen tijd al bijna vier miljoen keer bekeken. De Invisible Children-groep op Facebook heeft al bijna 900.000 volgers. Ook Twitter werd de laatste 48 uur overstelpt met de hashtag #stopkony. Onder anderen actrice Zooey Deschanel en actrice Vanessa Hudgens verspreidden de boodschap.

Enkele sceptici hebben ook al kritiek geuit op Invisible Children. Volgens Grant Oyston, een student sociologische en politieke wetenschappen in Canada, heeft het gedachtegoed van de organisatie niet genoeg nuance. ‘Het probleem zal niet opgelost worden door posters te plakken of films te maken. Daarvoor de situatie met de LRA te complex.’ In het verleden werd de organisatie ook al bekritiseerd. Zo schreef Chris Blattman, assistent-professor politieke wetenschappen, in 2009: ‘Het is niet slim om ervan uit te gaan dat het Westen zo maar de redder kan spelen in een niet-Westers land. Het doet denken aan The white man’s burden, het idee dat de blanke man de andere rassen moet 'opvoeden'.’