Peeters: 'Ambitie Schauvliege niet beslist door Vlaamse regering'
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) Foto: BELGA
De Vlaamse regering heeft niets beslist over de ambitie van Vlaams minister Joke Schauvliege om tegen 2020 dertig procent minder broeikasgassen uit te stoten. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in Villa Politica gezegd. In SP.A-kringen wordt wel enthousiast gereageerd op het voornemen van Joke Schauvliege.

 Het was al bekend dat de milieuplannen van Vlaams minister voor Leefmilieu matig geapprecieerd worden door haar collega-ministers. Zo wilden de CD&V-ministers niets kwijt over haar voornemen.

Maar de Vlaamse regering heeft daar alleszins niets over beslist, zegt minister-president Kris Peeters in Villa Politica. 'Ik denk dat een minister van Leefmilieu altijd zeer ambitieus moet zijn. Maar ik kan u zeggen dat 30 procent minder uitstoot van broeikasgassen voor Vlaanderen, alleen zonder Europa, niet beslist is door de Vlaamse regering.'

Tot nu toe verdedigde alleen coalitiepartner SP.A het voorstel. 'Een zeer goede zaak', reageerde de woordvoerder van minister Freya Van den bossche. 'We zullen alles doen om die ambitie waar te maken. Reductie van broeikasgassen is voor ons altijd al een topprioriteit geweest.'

Ook Vlaams vice-ministerpresident Ingrid Lieten (SP.A) liet weten dat het initiatief van Joke Schauvliege op haar volle steun kan rekenen wanneer het debat hieromtrent ten volle zou losbarsten. 

Specifiek dacht Schauvliege aan extra maatregelen voor gebouwen, mobiliteit en landbouw. Maar welke die extra inspanningen zouden zijn, weet geen enkel kabinet al.