Komst deadline Griekse schuldenruil doet zenuwen opspelen
Foto: AFP
In aanloop naar de deadline voor de schuldenruil, die donderdagavond verstrijkt, zeggen meer en meer schuldeisers toe met de obligatieruil die de Griekse schuld moet verkleinen. Ondertussen probeert de Griekse regering weigerachtige schuldeisers onder druk te zetten. Onder meer BNP Paribas en Deutsche Bank hebben al laten verstaan in de operatie te zullen stappen.

De private schuldeisers van Griekenland hebben nog tot donderdagavond 21 uur Belgische tijd om in te stemmen met een obligatieruil die een aanzienlijk deel van de Griekse schulden doet verdwijnen.

Vrijdag zou de bevoegde belangenorganisatie van de financiële sector (ISDA of International Swaps and Derivatives Association) beslissen of er sprake is van een wanbetaling en de CDS-contracten geactiveerd worden.

De regering wil 206 miljard euro aan schuldpapier in handen van private beleggers afbouwen met 53,5 procent. Zo zou een wanordelijk bankroet vermeden kunnen worden. Omdat ook de rente lager zal zijn, kan het totale verlies voor de banken, verzekeraars en andere instellingen de facto oplopen tot 75 procent.

Het uiteindelijke doel van de hele operatie is 107 miljard euro van de Griekse schuld van de tabellen te vegen. Zo moet, samen met een hele reeks saneringen en hervormingen en een internationale lening van 130 miljard euro, de totale overheidsschuld afgebouwd kunnen worden tot 120,5 procent van het Griekse bbp in 2020.

BNP Paribas en Deutsche Bank stappen in de operatie

Woensdag bevestigden een aantal grote namen zoals de Duitse verzekeraar Allianz en herverzekeraar Münich Re te zullen deelnemen aan de operatie.

De zes grootste Griekse banken lieten eerder al weten mee te doen, net als de Griekse pensioenfondsen. Die hebben samen 17 miljard euro aan schuldpapier in hun bezit. Belangrijke banken als BNP Paribas en Deutsche Bank bevestigden ook al hun deelname aan de operatie. Ook de Frans-Belgische groep Dexia doet volgens de internationale bankenvereniging IIF mee.

In het totaal nemen nu al 32 instellingen deel aan de schuldenruil. Deze groep van 32 bezit 84 miljard euro aan Grieks schuldpapier, of 40,8 procent van de totale schuld in handen van private crediteurs.

Nervositeit

Nu de deadline dichterbij komt, stijgt ook de nervositeit. Volgens de Griekse krant Kathimerini waarschuwde Athene weigerachtige schuldeisers dat hun obligaties uiteindelijk zo goed als waardeloos dreigen te worden. 

Juridisch gesproken is de deelname aan de schuldenruil vrijwillig. Concreet stelt de Griekse overheid zijn schuldeisers twee vragen, die losstaan van elkaar: nemen ze deel aan de operatie? En gaan ze ermee akkoord dat de schuldenruil alsnog opgelegd wordt?

Als minstens 66 procent van de schuldeisers positief antwoordt op de tweede vraag, kan Griekenland de deelname aan de schuldenruil verplichten. Daarvoor keurde het vorige maand wetgeving goed die 'collective action'-clausules (CAC’s) in de bestaande obligaties integreert.

Als 90 procent deelneemt, is operatie een succes

Van zodra 90 procent deelneemt aan de ruil kan de operatie als een succes worden beschouwd en zullen de CAC’s niet worden geactiveerd. De Griekse krant Kathimerini meent te weten dat de regering van Lukas Papademos ervan uitgaat dat tussen 75 en 80 procent van de schuldeisers op eigen initiatief zal participeren.

Wanneer de CAC’s worden geactiveerd, lijkt de kans zeer groot dat de Griekse overheid als ’wanbetaler’ zal worden bestempeld en dat de verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps, CDS) zullen worden aangesproken. Hoe de financiële markten daarop zullen reageren, is onduidelijk.