Maastrichtse coffeeshophouders vragen ontslag aan voor 360 werknemers
Foto: ap
De 14 Maastrichtse coffeeshophouders hebben via een afvloeiingsplan het ontslag voor 360 werknemers aangevraagd. Dat aantal jobs dreigt verloren te gaan als op 1 mei de wietpas zou ingevoerd worden. Dat cijfer is woensdag bevestigd door Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM). Het gaat niet alleen om de mensen achter de bar, maar ook de mensen van de administratie, de verkopers en verpakkers van wiet en de portiers.

In heel Nederland zou het aantal banen dat op de helling staat, geschat worden tussen de 3.500 en 4.000.

Volgens Josemans zullen de 1,7 miljoen buitenlanders - onder wie veel Belgen - die hun wiet in Maastricht komen kopen, ook weer in het illegale circuit terechtkomen. 'En dat illegale circuit zal een enorme overlast veroorzaken', klonk het.

Het personeel van de Nederlandse coffeeshops heeft ondertussen een stichting opgericht om de belangen te behartigen en te strijden tegen de dreigende ontslaggolf.

De Nederlandse regering heeft beslist dat een coffeeshop een besloten club moet worden van maximaal 2.000 leden, waar alleen Nederlanders een lidmaatschap mogen aanvragen. Buitenlanders worden dus geweerd. Volgens de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) moeten de coffeeshophouders gaan discrimineren en dat kan volgens hen niet.