Tienduizenden Zuid-Afrikanen houden protestmars
Duizenden Zuid-Afrikanen nemen deel aan protestmars Foto: afp, belga
Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn woensdag in de grootste steden van het land de straat opgegaan om te demonstreren tegen het economische beleid van het regerende Afrikaanse Nationaal Congres (ANC).

De betogingen waren georganiseerd door een van de grootste vakbonden van Zuid-Afrika, Cosatu, het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden en tevens een belangrijke bondgenoot van het ANC, maar tegelijk ook een van de scherpste critici van het ANC-beleid.

Volgens de vakbond zijn er twee belangrijke redenen voor de protesten. Ten eerste zijn er de plannen van het ANC om tol te gaan heffen op wegen in en rond Johannesburg om zo de kosten voor het verbeteren van de wegen te kunnen betalen. Daarnaast zijn er de plannen van het ANC om uitzendbureaus gaat verbieden, omdat die er voor zouden zorgen dat bedrijven geen banen scheppen. Geen van beide plannen zouden hun beoogd doel bereiken, denkt Cosatu.

De demonstraties en stakingen lijken alvast enkele grote Zuid-Afrikaanse mijnen hevig te treffen. Gold Fields, de vierde grootste goudmijn ter wereld, kreeg vandaag slechts 15 procent werknemers over de vloer.

Het ANC, dat sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 aan de macht is, staat onder grote druk om de leefomstandigheden van zwarte Afrikanen te verbeteren. Velen leven nog steeds in armoede ondanks de economische groei en de politieke vrijheid en stabiliteit in Zuid-Afrika. Cosatu is bevreesd dat na zoveel jaren aan de macht te zijn geweest de partij te zelfvoldaan is geworden en de bond meent dan ook dat corrupte of incompetente leiders moeten worden vervangen door politici die resultaat kunnen boeken. In een verklaring noemde het ANC de demonstraties ’onnodig’, maar de partij zei wel het recht op demonstreren te respecteren.