'Te dik' model krijgt gelijk van rechter
De heupomtrek van Ananda Marchildon varieert tussen 94 en 98cm, waarmee ze de 90 cm norm niet haalt. Foto: AP
Toen Ananda Marchildon in 2008 Holland's Next Top Model won, won ze ook voor 75.000 euro aan modellenopdrachten via modellenbureaus Elite Models en MTA. Alleen kwamen die opdrachten er niet, omdat ze te dik werd bevonden.

De modellenbureaus gaven aan dat ze Marchildon nergens kwijt konden omdat haar heupen, die niet aan de 90 cm norm voldeden, 'te breed' waren (haar heupomtrek varieert tussen de 94 en 98 cm). Ze werd dan ook enkel ingezet voor bescheiden modeshows en fotoreportages die haar om en bij de 10.000 euro opleverden, heel wat minder dan de afgesproken 75.000 euro. Marchildon spande dan ook een rechtszaak aan tegen de modellenbureaus.

En vandaag gaf de rechter haar gelijk: de modellenbureaus zijn 'toerekenbaar tekortgekomen' en moeten nu nog 65.000 euro ophoesten, meldt NRC. Voor Marchildon zelf valt een last van haar schouders af: 'Ik had het verwacht, natuurlijk. Ik heb toch gelijk? Dit toont aan dat de samenwerking tussen programma’s en andere partijen niet goed gaat. Ik hoop dat dit de boel op scherp zal zetten. Dat makers en deelnemers nadenken over de opzet van dit soort programma’s', reageert ze in NRC.