Theatermaker Dragone krijgt eredoctoraat
Foto: Jimmy Kets
Theatermaker Franco Dragone krijgt op 29 maart een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen (UA). De Italiaanse Belg is vooral bekend van zijn spectaculaire shows van Cirque du Soleil.

Dragone ontwikkelde voor Cirque du Soleil shows als Alegria en Quidam, maar bewees volgens de UA ook andere uitdagingen niet uit de weg te gaan door onder meer de openingsceremonie van het Europees voetbalkampioenschap van 2000 in ons land te verzorgen.

'Als geen ander verstaat hij de kunst om elke taalbarrière te doorbreken en een indrukwekkende, sfeervolle vertoning neer te zetten', zegt Alain Verschoren, rector van de UA. 'Met een vernieuwende combinatie van theater en circusspektakel verzette hij definitief de bakens van de internationale theaterwereld.'

Dragone is al meer dan tien jaar weg bij Cirque du Soleil. Hij werkt op dit moment aan een watershow waarmee hij China hoopt te veroveren. Volgens Verschoren is Dragone dan ook nog steeds een waardige internationale ambassadeur van de Belgische cultuurindustrie door zijn 'innoverende en kosmopolitische kijk op de theaterwereld'.

Naast Dragone krijgen ook vier wetenschappers van de UA een eredoctoraat: de Duitse Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen (Geneeskunde), de Amerikaanse professoren Bernard McGinn (Letteren en Wijsbegeerte) en Peter J. Katzenstein (Politieke Wetenschappen) en de Belg Luc Devroye (Wiskunde en Informatica).