NIBC ziet winst slinken
Foto: rr
De Nederlandse zakenbank NIBC heeft de nettowinst vorig jaar met 10,5 procent zien afnemen, van 76 miljoen euro in 2010, tot 68 miljoen euro. Over de Belgische tak zijn geen aparte cijfers beschikbaar.

Dat heeft de financiële instelling woensdag bekendgemaakt. NIBC is sinds eind vorig jaar ook in België actief met spaarproducten, onder de naam NIBC Direct. Na twee maanden staat 200 miljoen euro op de Belgische NIBC-rekeningen, zo meldt woordvoerder Dirk Dewulf. Volgens hem is dat 'boven de verwachtingen'.

De investeringen in de Belgische onlineactiviteiten hebben de operationele lasten het afgelopen jaar doen toenemen, meldt NIBC.

NIBC Direct pakt in ons land uit met hoge rentetarieven op spaarrekeningen. Een aantal concurrenten voert nu rentedalingen door, maar NIBC beloofde in ons land de rente tot 30 juni ongemoeid te laten. Als daarna blijkt dat de markt dalende rentes kent, kan NIBC volgens Dewulf eventueel volgen. Toch blijft het hoofddoel om in vergelijking met anderen hoge rentes aan te bieden, klinkt het.

De winstafname van de Nederlandse groep werd vooral veroorzaakt door een verslechtering van de marktomstandigheden in de tweede helft van het jaar. De rentebaten stegen over het hele jaar wel met ruim een vijfde tot 171 miljoen euro. De sterke toename was vooral te danken aan een groei van de zakelijke kredietportefeuille en lagere financieringskosten.

NIBC zegt geen Griekse, Ierse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties te hebben. Ook maakte de bank geen gebruik van goedkope leningen die de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs uitzette, zei topman Jeroen Drost.